Siirry sisältöön

Järjestöjen laaja tietopaketti kuntien päättäjille: Konsulttien armottomille leikkauslistoille on inhimillinen vaihtoehto

Kuntien arki mullistuu lähivuosina, kun sote-palvelut siirtyvät alueiden hoidettavaksi. Tuore tietopaketti tarjoaa nipun inhimillisiä näkökulmia, joiden avulla päättäjät voivat tehdä oman kuntansa arjesta parempaa.

Ammattiliitto JHL ja suuri joukko muita järjestöjä julkaisivat tänään tuhdin tietopaketin Suomen kuntapäättäjille. Tulevaisuuden kunta -kuntapäättäjän tehtävä -aineisto toimitetaan kaikkien kuntiin tammikuussa 2022.

Laaja paketti tarjoaa inhimillisiä näkökulmia vaihtoehdoksi palvelujen jatkuvalle karsimiselle.

– Kuntapäättäjä voi esittää vaihtoehtoja konsulttien leikkauslistoille. On löydyttävä tilaa myös toivolle ja tulevaisuuden rakentamiselle, ammattiliitto JHL:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Vesa Mauriala toteaa.

Kuntien arki mullistuu lähivuosina, kun sosiaali- terveys- ja vanhuspalvelut siirtyvät alueiden hoitoon. Samalla kunnista lähtee iso määrä veroeuroja, jotka on käytetty näiden palvelujen tuottamiseen.

Ihmisten arki rullaa jatkossakin Suomen kunnissa. Koulut, päiväkodit ja kirjastot kuntien elintärkeitä palveluita, joita suomalaiset pitävät suuressa arvossa. Kuntien palveluihin myös luotetaan. Yli 70 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että julkiset palvelut ovat kuntien tai alueiden tuottamia. Tiedot paljastuvat JHL:n keväällä 2021 julkaisemasta julkisten palvelujen barometrista.

Kuntien valtuustosalit ovat täynnä ratkaisijoita, jotka voivat tehdä juuri omasta asuinpaikastaan paremman. Tekemistä riittää, sillä kuntien arkea myllertävät uusiksi niin ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen kuin muuttuva talousjärjestelmäkin.