Siirry sisältöön

Ammattiliitto JHL:n edustajisto koolla: Odotettavissa vilkas vaalikevät ja tiukat tes-neuvottelut 

JHL:n edustajisto on koolla 27.-28.10. Syyskokouksen asialistalla ovat muun muassa ensi vuoden jäsenmaksut, toimintasuunnitelma ja talousarvio. Edustajisto käsittelee myös yhdistysten esittämiä aloitteita, jotka koskevat liiton tulevaa toimintaa. 

Ammattiliitto JHL:n edustajisto kokoontuu tänäkin syksynä etänä. Sääntömääräisinä asioina kokous päättää liiton vuoden 2022 jäsenmaksujen suuruudesta, toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta. Kokouksessa valitaan myös uusia jäseniä edustajistoon ja hallitukseen. 

Työyhteisöt tärkeitä maahanmuuttajien kotouttajia 

Edustajiston puheenjohtaja Eija Paananen muistutti puheessaan maahanmuuttajien kotouttamisen tärkeydestä. Todellisen perehdytyksen tekijät ovat Paanasen mukaan samassa työyhteisössä työskentelevät ihmiset. Heidän esimerkkinsä mukaan kiinnitytään työhön, velvollisuuksiin ja kulttuuriin.  

Kotouttamista on Paanasen mukaan myös se, että maahanmuuttajat tutustutetaan suomalaiseen ammattiyhdistystoimintaan ja edunvalvontaan.  

Paananen nosti esiin myös JHL:n edustajistovaalit. 

– Hyvä ehdokasasettelu lisää liiton uskottavuutta ja tarjoaa niin sanotusti hyvää pöhinää kentälle. Saamme näkyvyyttä ja saamme uskottavuutta hyvällä asiallisella vaalityöllä. 

Riittävä ja oikeudenmukainen palkka 

JHL:n sopimusalojen työehtoneuvottelut alkavat tammikuussa. Neuvotteluihin liitto on valmistautunut tietäen niiden haasteellisuuden.  JHL:n puheenjohtaja Päivi-Niemi-Laineen mukaan liitto tulee vaatimaan jäsenilleen riittävää ja oikeudenmukaista palkkaa.  

– Talouskasvun ennustetaan lähivuosina olevan nopeaa. Ensi vuonna kasvun on arvioitu olevan 3,14 prosenttia. Vuonna 2023 sen on arvioitu olevan 1,5 prosenttia. Tästä kasvusta on JHL:n jäsenten saatava oma osuutensa, Niemi-Laine sanoi. 

JHL:n puheenjohtajan mukaan naisvaltaisten alojen arvostus on saatava nousuun ja palkkakuopat täytettävä.  Hän muistutti, että kunnon työehdot ovat myös työnantajan etu. 

Kuntien työntekijöistä huolehdittava ja palvelut turvattava 

Kuntien rooli palvelujen tarjoajana muuttuu, kun vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta siirtyy hyvinvointialueille. Niemi-Laine muistutti, että valtion on huolehdittava kuntiin jäävien palvelujen turvaamisesta.  

– Edelleenkin kunnat huolehtivat varhaiskasvatuksesta, ruokapalvelusta, laitoshuollosta, teiden kunnossapitotöistä, julkisesta liikenteestä ja monesta muusta JHL:n jäsenten tekemistä palveluista. Niihin on osoitettava riittävästi rahaa valtion taholta, Niemi-Laine sanoi. 

Seuraa edustajiston kokousta jhl.fi:ssä sekä  JHL:n Facebook– ja Twitter-tileillä