Siirry sisältöön

JHL: Marinin hallitus ojensi käden kunnille – Kuntien pantava yt-neuvotteluille välitön stoppi

Sanna Marinin hallituksen budjettiesitys helpottaa kuntien taloutta niin paljon, että vyönkiristyksiä ei tarvita, kiittää JHL:n Päivi Niemi-Laine.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistui hyvin ensi vuoden talousarvioesityksen laatimisessa, kiittää Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Marinin hallitus ehdottaa ensi vuodelle kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin yhteensä 1,45 miljardin euron tukipakettia.

Tukeen kuuluu 300 miljoonan euron kertaluonteinen lisäys peruspalvelujen valtionosuuksiin. Tästä 20 miljoonaa kohdennetaan harkinnanvaraiseen valtionosuuden korotukseen.

Lomautuksilta ja irtisanomisilta putosi pohja.

– Hallitus linjaa budjettiriihessään kuntatalouden paineita helpottavista toimenpiteistä. Se on kunnille kädenojennus, johon näiden tulee tarttua, Niemi-Laine korostaa.

Hän jatkaa, että kunnille ohjattavan rahoituspaketin johdosta kuntien kaavailemilta vyönkiristyksiltä – eli lomautuksilta ja irtisanomisilta – putosi pohja. Kuntien henkilöstön kokema uhka työsuhteidensa epävarmuudesta tulee häivyttää.

– Kuntien yt:t on lopetettava välittömästi, Niemi-Laine vaatii.

Kikyn laineet lyövät yhä

Täysin kritiikittä JHL:n puheenjohtaja ei ensi vuoden talousarvioesitystä niele.  Kilpailukykysopimuksen laineet lyövät edelleen ehdotettuun budjettiin, Päivi Niemi-Laine moittii.

– Kikyyn kiinteästi liittynyt valtionosuusleikkauksen peruste – työajan pidennys – poistui syyskuussa. Nyt kuitenkin hallitus päätti jättää leikkauksen valtionosuuteen, Niemi-Laine kummastelee.

Leikkauspäätös vähentää kuntien valtionosuutta yli 80 miljoonaa euroa tänä vuonna ja noin 250 miljoonaa euroa ensi vuodesta alkaen. Se heikentää lakisääteisten peruspalvelujen rahoitusta.

– Kiky-tulonsiirrot yksityiselle sektorille ovat valitettavasti edelleen voimassa, Niemi-Laine toteaa.

Lisätietoja:

Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772