Siirry sisältöön

JHL haastaa Helsingin kaupungin oikeuteen megapalkkasotkuista 

Ammattiliitto JHL haastaa Helsingin kaupungin oikeuteen kuukausia jatkuneiden palkanmaksuongelmien vuoksi. 

Helsingin kaupungin palkkasotkut ovat kestäneet jo yli puoli vuotta ja ne koskevat tuhansia työntekijöitä. Osa työntekijöistä ei ole saanut palkkaa lainkaan, osa on saanut tuhansia euroja liikaa, osalla ovat jääneet erilaiset palkanlisät maksamatta ynnä muuta.  

Kaupunki rikkoo lakeja ja virka- ja työehtosopimusta koko ajan pahemmin. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on vaatinut mielenilmauksilla, neuvotteluilla, valvontapyynnöillä ja rikosilmoituksilla palkkasotkun selvittämistä pikaisesti. Marraskuun alun tietojen mukaan kaupungilla on edelleen käsittelemättä lähes 10 000 yhteydenottoa palkanlaskennassa. 

– Palkanmaksusotku sen kun jatkuu ja Helsinki levittelee käsiään. Meille ei jää tässä enää muuta mahdollisuutta kuin katsoa oikeusteitse tilanne loppuun saakka. Nyt ei enää selittelyt auta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine summaa.  

Helsingillä on ollut vaikeuksia ja viiveitä myös tietojen ilmoittamisessa tulorekisteriin. Kaupunki onkin jo joutunut maksamaan verottajalle tämän vuoksi sanktiomaksuja. Tulorekisterin tietojen mukaan maksetaan mm. työttömyyspäivärahoja, perhe-etuuksia, sairauspäivärahoja ja eläkkeitä. Mikäli tiedot ovat väärin, ne vaikuttavat suoraan ansiosidonnaisiin etuuksiin.  

– Helsingin kaupunki on vaarantanut toimillaan myös verotuksen oikeellisuuden. Lisäksi tulorekisteriin toimitettujen väärien tietojen mukaan erilaiset tuet maksetaan väärin tai joku saattaa jäädä jopa kokonaan ilman tukia. Onhan tämä täysin uskomaton tilanne! Suomen suurin kuntatyönantaja eikä palkanmaksua saada toimimaan, Niemi-Laine ihmettelee. 

Lisätietoja:
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772