Siirry sisältöön

Sopimuskausi reilut 1,5 vuotta, korotusprosentti yli yleisen linjan: tässä ovat yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten uunituoreet työehdot

Aloille maksetaan 2,55 prosentin palkankorotukset heti syksyllä. Molemmat työehtosopimukset ovat voimassa maaliskuun 2024 loppuun asti.

Ammattiliitto JHL:n neuvottelukierros on viimeistä silausta vaille valmis, sillä yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutusten uudet työehdot on nyt hyväksytty.

Sopimukset voimassa maaliskuuhun 2024

Sopimuksista neuvottelevat Ammattiliitto JHL, Jyty, OAJ ja työnantajaa edustava Sivistystyöantajat (Sivista). Sopimuskausi alkaa 8. elokuuta 2022.

Molemmat työehtosopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta 2024 asti eikä niitä voi sanoa irti sitä ennen.

Palkat nousuun, pääosin yleiskorotuksilla

Uudet sopimukset nostavat alojen palkkoja 2,55 prosentilla, ensimmäinen korotus maksetaan 1. syyskuuta 2022. Korotuksesta 2 prosenttia on yleiskorotusta ja loput 0,55 maksetaan paikallisena eränä. Sen jakamisesta päätetään 30.9. mennessä. Jos sopua ei synny ajoissa, myös 0,55 jaetaan yleiskorotuksena.

Luottamusmieskorvauksia ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioita korotetaan 2,55 prosentilla 1. syyskuuta 2022 alkaen.

Lisäksi sopimuksiin neuvotellaan 30.4.2023 mennessä verrokkialakorotus. Se tulee maksuun 1. elokuuta 2023, jos muuta ei sovita.

Perhevapaat uudistuvat tasa-arvoisemmiksi

Sopimuksiin sorvattiin kohdilleen myös pykälät, joilla perhevapaat saadaan vastaamaan nykyistä lainsäädäntöä. Raskausvapaalta maksetaan palkkaa 40 arkipäivän ajalta, vanhempainvapaa on palkallista 32 arkipäivän ajan molemmille vanhemmille. Palkalliset vapaat voi pitää enintään kahdessa jaksossa. Pykälä haluttiin muotoilla niin, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuvat mahdollisimman hyvin.

Tärkeitä tavoitteita saavutettiin

JHL:n jäsenten kannalta saavutettiin tärkeitä tavoitteita: Hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön palkkausjärjestelmää koskevat määräykset uudistettiin viimein. Palkkauksen sisältö tai rakenne eivät muutu, mutta uudistetut tekstit sisältävät aiempaan verrattuna vahvemman neuvotteluvelvoitteen. Tämä edistää ymmärrystä palkkauksesta sekä syventää yhteistyötä ja vuorovaikutusta oppilaitostasolla.

Sopimusratkaisu sisältää myös vankempaa paikallista neuvottelemista. Kun palkkausjärjestelmästä tulee neuvotella säännöllisemmin luottamusmiesten kanssa, voidaan myös joistakin palkanosista jatkossa sopia paikallisesti toisin. Tästäkin neuvotellaan luottamusmiehen kanssa. Lisäksi sopimusratkaisun palkankorotusten osana on jo tänä syksynä paikallinen erä. Se tulee neuvotella ja sopia syyskuun loppuun mennessä luottamusmiesten kanssa. Ellei sopuun päästä erän jakamisesta, jaetaan se yleiskorotuksena kaikille työntekijöille.

Sopimusten esittelydiat

Yksityisen opetusalan työehtosopimuksen neuvottelutulos 2022, esittely (pdf, 304 kt)

Ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset, neuvottelutuloksen esittely 2022 (pdf, 338 kt)

Lisätty twiitti ja linkitettyjä artikkeleita 9.8.2022.