JHL: Laki mobiililaitteiden kieltämisestä kouluissa tarpeeton – selkeät järjestyssäännöt riittävät
Mobiililaitteiden käyttökielto aiheuttaisi esimerkiksi koulunkäynninohjaajien työssä epäselviä tilanteita, kun henkilöstön valvontavastuu kasvaa ilman riittäviä ja tarvittavia valtuuksia.
Ammattiliitto JHL on antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle lausuntonsa hallituksen esityksestä perusopetuslain muuttamiseksi koskien mobiililaitteiden käyttöä perusopetuksessa.
Suomen hallitus ehdottaa eduskunnalle perusopetuslakia muutettavaksi puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttämisestä siten, että puhelinta olisi sallittua käyttää oppitunnin aikana vain tiettyihin laissa säädettyihin tarkoituksiin. Lisäksi koulun olisi annettava tarpeelliset järjestyssäännöt puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän aikana.
Liitto muistuttaa lausunnossaan, että koulut ovat jo kehittäneet toimivia käytäntöjä, kuten puhelinparkkeja ja repussa pidettäviä laitteita, jotka toimivat hyvin henkilökunnan johdonmukaisella valvonnalla. Sen sijaan, että lisätään lainsäädännöllistä sääntelyä, JHL ehdottaa selkeiden järjestyssääntöjen laatimista ja niiden tukemista riittävin resurssein.
JHL korostaa, että mobiililaitteiden käytön rajoittamista ei tule toteuttaa tavalla, joka rikkoo oppilaiden perusoikeuksia tai lisää koulun henkilöstön hallinnollista taakkaa ilman selkeitä resursseja.
Esitys voisi johtaa epäselviin tilanteisiin, joissa henkilöstön valvontavastuu kasvaa ilman tarvittavia valtuuksia. Esimerkkinä liitto nostaa huolen siitä, että ehdotettu laki siirtäisi sen toteutumisen valvonnan koulunkäynninohjaajille, jotka jo nyt vastaavat käytännössä monilta osin järjestyksen ylläpidosta kouluissa, vaikka eivät tosiasiallisesti virka-asemassa olekaan.
Ohjaajilla ei siis ole valtuuksia esimerkiksi takavarikoida oppilaiden puhelimia tai määritellä sanktioita, ja valvontavastuu ilman toimeenpanovaltaa johtaa epäselviin tilanteisiin niin oppilaan kuin työntekijänkin oikeusturvan näkökulmasta
Lisäksi JHL esittää, että koulut panostaisivat perinteisten oppimateriaalien, kuten oppikirjojen, käyttöön. Tämä vähentäisi tarvetta digitaalisten laitteiden käytölle ja samalla myös lasten päivittäistä ruutuaikaa.
JHL peräänkuuluttaa koko koulun henkilökunnan johdonmukaista sitoutumista nykyisten sääntöjen valvontaan, jotta koulujen arki olisi sujuvaa ja keskittyisi opetukseen ja oppimiseen.