Hyvinvointi alkaa ruuasta – ja sen tekijöistä
Kun puhumme kasvusta, oppimisesta, jaksamisesta ja toipumisesta, emme voi ohittaa ravitsemisalan ammattilaisten työtä. Heidän ansiostaan kouluissa, sairaaloissa, hoivakodeissa ja lukemattomissa muissa paikoissa on tarjolla turvallista, ravitsevaa ja maukasta ruokaa.
Liian usein tämä tärkeä työ jää näkymättömäksi. Siksi JHL halusi keväällä nostaa ravitsemisalan osaajansa ansaittuun valokeilaan ja kannustaa jokaista huomaamaan, kuinka tärkeää heidän panoksensa on, niin arjessa kuin juhlassa.
Vaikuttavaa ja vakuuttavaa ammattitaitoa
Ravitsemisalan työ vaatii paljon enemmän kuin reseptien noudattamista. Ammattilaiset suunnittelevat aterioita, huomioivat erityisruokavaliot, huolehtivat elintarviketurvallisuudesta ja palvelevat asiakkaita. Työ on yhteistyötä, ongelmanratkaisua ja välittämistä.
Monesti kuitenkin huomio kiinnittyy ruokaan itseensä, ei sen tekijöihin. Todellisuudessa alan tähtiammattilaiset ovat arkemme tärkeimpiä peruspilareita. He mahdollistavat sen, että ruoka ei ole vain ravintoa, vaan myös turvaa, iloa ja voimaa arkeen.
Kahdeksan voittajaa, 114 tarinaa arvostuksesta
Kevään kampanja keräsi yli sata ehdotusta henkilöistä, tiimeistä ja työyhteisöistä, jotka ansaitsivat kiitoksen. Kaikille yhteistä oli se, että heidän panoksensa oli huomattu ja koettu erityisen arvokkaaksi.
Ravitsemis- ja puhtausalan valtakunnallisen foorumin jäsenet kävivät ehdotukset läpi ja valitsivat niistä kahdeksan, joiden työ sai erityishuomion. Heidät palkittiin hemmottelulahjakortein, mutta ennen kaikkea lämpimällä tunnustuksella.
Palkitut ja tämän kertaiset kiitoksen ansainneet ammattilaiset ja työporukat:
- Marjo Nyström, Pukkilan kunta
- Pia Oravainen, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, keusote
- Liedon ruokapalvelujen henkilöstö
- PPE-Köökki Oy, Pyhäjärvi keskuskeittiö
- Rovaniemen kaupungin monitoimikeittiön henkilöstö
- Rauman kaupungin ruokapalvelu/sijaistiimi
- Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy PHKS:n ravintokeskuksen astiahuollon tiimi
- Palvelukeittiö Mosaiikki, Sonkajärvi

Me kaikki olimme iloisia saamastamme huomiosta. Kiitos!
Rovaniemen kaupungin monitoimikeittiöltä ylärivissä vasemmalta Anne Pränni, Toini Poikela ja Sari Hämeenaho. Alarivi vasemmalta Minna Maaninen, Merja Korkalo, Katriina Ylinampa ja Petri Koponen.
Kuvasta puuttuvat Johanna Mattila, Pekka Ilmasti, Paula Väisänen, Ismo Mattila, Kirsi Ruonakoski ja Raimo Rauhala
Kiitos hemmottelupaketista, oli kyllä iloinen yllätys!

Kuvassa Rauman ruokapalvelun sijaistiimiä: vasemmalta Riikka Aunesluoma, Marika Pietilä, Tuija Talvenmaa, Elina Anttila, edessä Henna Varis.
Tiimin toiminnasta raumalaiset kertovat näin:
-Sijaistiimi on perustettu 2009. Vaihtuvuutta on ollut melkoisesti vuosien varrella. Työ on usein todella vauhdikasta ja ei niin ennakoitavaa. Meillä on tällä hetkellä sijaistettavana n. 30 paikkaa. Usein päivän paikka tiedetään vasta aamulla juuri ennen töihin lähtöä tai paikka, tai paremminkin paikat voivat vaihtua parikin kertaa päivän aikana.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy PHKS:n ravintokeskuksen astiahuollon osaajat ovat myös kiitoksensa ansainneet.
vas. Sari Saari, Minna Sinisalo, Sasipa Koskinen ja Satu Suvisilta.

PPE köökin Pyhäjärven keskuskoulun keittiön iloiset ammattilaiset
Hyvinvointi syntyy arjen sankarien työstä
Oikeanlainen ravinto tukee kasvua, oppimista, jaksamista ja toipumista. Lasten kouluruoka antaa energiaa ja keskittymiskykyä, potilaille oikeanlainen ravinto nopeuttaa toipumista, ikäihmisille ruoka tuo voimaa, turvaa ja tuttuutta arkeen.
Ravitsemisalan osaajat vaikuttavat suoraan hyvinvointiimme ja elämänlaatuumme.
Kiitos kuuluu jokaiselle
Erityiskiitoksen saajia oli nyt kahdeksan, mutta kiitos kuuluu todellisuudessa koko ammattikunnalle. Jokainen ravitsemisalan ammattilainen ansaitsee tulla huomatuksi ja arvostetuksi.
Seuraavan kerran kiitoksia on mahdollista jakaa tässä muodossa ensi keväänä. Eli laita jo nyt mietintään, kuka olisi mielestäsi ansainnut erityisen osoituksen hyvin tehdystä työstä.
Te, arjen näkymättömät tähdet, teette elämästämme parempaa. Hyvinvointi alkaa teidän työstänne – ateria kerrallaan. Ravitsemisalan ammattilaisten päivä on keväällä, mutta kiitoksen paikka on joka päivä, jokaisena vuodenaikana.