Siirry sisältöön

JHL, Jyty ja Juko palaavat kunta-alalla neuvottelupöytään

Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä JUKO palaavat kunta-alalla neuvottelupöytään yhdessä Kuntatyönantajat KT:n kanssa tarkastelemaan erityisesti SOTE-sopimusta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL perehtyy KT:n ja Sote ry:n sovintoratkaisuun rauhassa ja käy läpi ratkaisussa olevat poikkeavat kirjaukset ja pykälät kesäkuussa solmittuun SOTE-sopimukseen verrattuna. Mitään uutta tesiä ei tässä ratkaisussa sovittu, vaan SOTE-sopimus oli olemassa jo kesäkuussa. Sote ry (Tehy ja Super) hyväksyi tämän saman sopimuksen tänään 3.10. JHL on yksi SOTE-sopimuksen sopijaosapuolista.

– Luemme sovintoratkaisun rauhassa ja arvioimme sen jälkeen voimmeko hyväksyä esitetyt muutokset. SOTE-sopimusta ei voi muuttaa yksipuolisesti tai vain osan päätöksellä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

-On hyvä, että Sote ry liittyi JAUn ja Jukon kesäkuussa neuvottelemaan SOTE-sopimukseen. Valtakunnansovittelijan ratkaisussa olevat palkankorotukset ja palkkaohjelma ovat täsmälleen samat kuin kesäkuussa muut osapuolet jo sopivat, Niemi-Laine sanoo.

– Kaikki hoitajat – myös Sote ry:n hoitajat – ovat saaneet kesäkuussa ja nyt lokakuussa palkankorotukset JHL:n, Jytyn ja Jukon neuvottelemina. Tämä tarkoittaa puolen vuoden aikana 2,5 prosentin korotuksia.

Sovintoratkaisussa on mukana aikataulut ja suunnitelma siitä, miten palkkojen yhteensovittaminen eli palkankorotukset tehdään hyvinvointialueilla ja hyvinvointiyhtymissä.

– Palkkaharmonisointi eli palkkojen yhdenmukaistaminen on lakisääteistä, joten sinänsä mikään uutuus tästä sopiminen ei ollut. Sovintoratkaisussa mainittu kolmen vuoden aikataulu vastaa varsin hyvin palkkaharmonisoinnissa noudatettua oikeuskäytäntöä, JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch

Sovintoratkaisuun sisältyy 600 euron kertapalkkio koronapotilaita hoitaneille ja valmiuslain piirissä olleille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille. Kertapalkkio koskee kaikkia mainittuja työntekijöitä heidän järjestäytymisestään riippumatta. Kertaerän kohdentamisperiaatteet ovat hyvin yleisluontoiset, joten työnantajalle jää melko paljon tulkintavapauksia

Sovintoratkaisuun ei sisälly mitään uutta varhaiskasvatusalalle.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, 040 728 9046