Siirry sisältöön

Sanna Marin JHL:n edustajistossa: Vaikeat työmarkkinaneuvottelut ovat saaneet kaipaamaan tulopoliittisia ratkaisuja

Pääministeri Sanna Marin kiittää JHL:ää ratkaisukeskeisestä asenteesta kunta-alan sopimusneuvotteluissa. Neuvottelujen pitkittymisen ja vaikeutumisen takia hän tervehtisi tulopoliittisten ratkaisujen paluuta ilolla.

Julkisen sektorin työntekijät, heidän venymisensä pandemia-aikana ja heidän merkityksensä hyvinvointipalvelujen tekijöinä. Nämä asiat pääministeri Sanna Marin nosti keskiöön JHL:n edustajistossa tiistaina 7. kesäkuuta.

Marinin mukaan palveluilla on iso merkitys siinä, miten ihmiset voivat. Siksi JHL:n jäsenten rooli on yhteiskunnassa merkittävä.

– He ovat palkankorotuksensa ansainneet, pääministeri sanoi.

Kiitosta JHL:lle ratkaisukeskeisestä asenteesta

Vaikea työmarkkinakevät on saanut pääministeri Marinin kaipaamaan tulopoliittisia ratkaisuja, joita ei enää Suomessa tehdä. Tulopoliittisessa mallissa työmarkkinaosapuolet ja valtio neuvottelisivat yhdessä. Nyt valtio ei ole enää mukana.

– Valitettavasti työnantajapuoli on järjestelmää halunnut pirstouttaa ja se näkyy työtaistelutoimenpiteinä, ratkaisuja on vaikea saada aikaan ja neuvottelut kestävät pidempään, Marin sanoi.

Kunta-alan neuvottelut ovat kestäneet koko kevään, mutta nyt suurin osa kuntasektorista on päätymässä sopuun. Marin kiitteli JHL:ää ratkaisukeskeisestä asenteesta löytää kunta-alalle työrauhan takaava neuvottelutulos.

Hyvinvointimallista on pidettävä kiinni

Sopimusneuvottelujen ohella Marin puhui suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista, jotka ovat kantaneet läpi pandemiavuosien.

– Vahva pohjoismainen hyvinvointivaltio luo perustavanlaatuista luottamuksen tunnetta joka on näkynyt luottamuksena viranomaisiin, poliittisiin päätöksentekijöihin ja julkisen sektorin työntakijöihin.

Marin muistutti, että pohjoismaisen hyvinvointimallin tulevaisuus on tärkeä myös tulevissa eduskuntavaaleissa. Julkisten palvelujen parantaminen on hallituksen tärkeimpiä tehtäviä myös tulevaisuudessa.

Seuraa edustajiston järjestäytymiskokousta liiton kanavissa jhl.fiFacebook ja Twitter