Lakot ja muut työtaistelutoimet

Tälle sivulle kootaan tiedot ja ohjeet ammattiliittosi JHL:n työtaistelutoimista.

Vastusta työelämän romuttamista, liity JHL:n jäseneksi

Ammattiliitto JHL pitää huolta jäsentensä työehdoista, tarvittaessa myös erilaisilla työtaistelutoimilla. Ammattiliitto on paras turva, kun työelämässä myrskyää.

JHL:n Painava syy -lakot 2023

Oranssi JHL:n lakkokyltti työntekijän kädessä.

JHL vastustaa hallituksen tylyä leikkauslinjaa Painava syy -lakoilla. Meidän on pakko puolustaa jäsentemme työehtoja myös muilla työtaistelutoimilla. Sinunkin on aika toimia ja pelastaa suomalainen työelämä. Tämän hetkiset työtaistelutoimet löytyvät Painava syy-sivulta.

Ohjeita jäsenille lakosta

Katso tästä ohjeet, miten varaudut lakkoon, mitä teet kun olet lakossa ja miten toimit kun lakko päättyy

Lue työtaisteluiden ja lakkojen useimmin kysytyt kysymykset

Lakkosanaston löydät tästä

Lakkoavustus

Lue nämä asiat, ne ovat tärkeitä!

Lakkoavustusta haetaan lakon päätyttyä omaJHL:n kautta. Sitä voi hakea 2 kuukauden ajan lakon päättymisestä, sen jälkeen hakujärjestelmä sulkeutuu.

Lakkoavustus on veronalaista tuloa 16 euroa ylittävältä osalta (TVL 88§verohallinnon päätös ). Verokorttia ei tarvitse toimittaa. JHL maksaa avustuksia kerran viikossa lakon päättymisen jälkeen. Liitto ilmoittaa maksettujen lakkoavustusten summan verottajalle.

HUOM! Lakkoavustusta maksetaan viikon kestävän lakon osalta korkeintaan viideltä päivältä. Tämä päätös koskee kaikkia viikon JHL:n lakkoja.

Kenelle avustusta maksetaan

Avustus maksetaan lakkokohteen jäsenille,  jotka ovat osallistuneet lakkoon.
Avustuksen saamiseksi on täytettävä seuraavat ehdot:

  • jäseneksi liittyminen on tapahtunut ennen lakon alkamista ja  vähintään ensimmäinen jäsenmaksu pitää olla maksettuna ennen lakkoavustuksen maksamista
  • myös ”vanhoilla” jäsenillä jäsenmaksujen on oltava maksettuna
  • jäsenen on toimittava JHL:n päätösten ja ohjeiden mukaisesti.

Jos on liittynyt jäseneksi juuri ennen lakkoa, jäsenhakemusten ruuhkautumisen vuoksi lakkoavustuksen haku saattaa näkyä omaJHL:ssä hieman viiveellä.

Lakkoavustusta ei makseta:

  • työluvalla tai hätätyönä tehdyistä työpäivistä/työvuoroista
  • jos on liittynyt JHL:ään kesken lakon.

Väärin perustein haettu lakkoavustus on petos.

Näin haet lakkoavustusta omaJHL:stä

Kirjaudu omaJHL:ään, valitse vasemman palkin alareunasta ”Lakkoavustushakemus”. Lisää hakemuslomakkeelle pankkiyhteystietosi, rastita lakkopäiväsi, vakuuta tiedot oikeiksi ja tallenna. Tämän jälkeen hakemus siirtyy jäsenyhdistyksen tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi, ja sitten maksatukseen. Avustuksia maksetaan kerran viikossa.

Jos et aiemmin ole kirjautunut omaJHL:ään, katso ohjeet omaJHL-sivulta.

Muiden SAK:laisten liittojen jäsenet ja lakkoavustus

JHL:n julistamista lakoista muut SAK:laisten liittojen jäsenet hakevat avustusta verkkolinkillä. Verkkolinkin avustuksen hakemista varten saat lakkoalueen JHL:n aluetoimistosta.