Siirry sisältöön
Ammattiliitto JHL
  • OmaJHL
  • Yhteystiedot
  • JHL-työttömyyskassa
    • Svenska
    • English
  • Liity jäseneksi
  • Yhteystiedot
  • Etusivu
  • Ajankohtaiset
    • Sopimusneuvottelut
      • Neuvottelutermit
    • TE-palvelut 2024 -uudistus
    • Ammattiliitto JHL ja vaikuttaminen
      • Vaikuttamalla saadaan parempi työelämä
      • Kärkihankkeet
      • Tutkittu tieto
      • Sosiaali- ja terveyspolitiikka
      • Koulutuspoliittinen edunvalvonta
      • Kansainvälinen edunvalvonta JHL:ssä
    • Koulutus- ja tapahtumakalenteri
  • Työ
    • Kesätyöntekijä, liity JHL:n jäseneksi!
    • Työehtosopimukset
      • Henkilökohtaisten avustajien Heta-tes
      • Hyvinvointialan virka- ja työehtosopimus HYVTES
      • Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
      • Sote-sopimus
      • Yksityisen sosiaalipalvelualan tes
    • 1001 ammattia – ammattialat
      • Kasvatus- ja ohjausala
      • Ravitsemis- ja puhtausala
      • Sosiaali- ja terveysala
      • Teknisten, energian ja liikenteen alat
      • Tietotyö-, hallinto- ja kirjastoala
      • Turvallisuusala
      • JHL-alojen avoimet työpaikat
    • Työelämäkysymykset
    • Työsuojelu ja -hyvinvointi
    • Työttömyyskassa
  • Jäsenyys
    • Liity jäseneksi!
    • Jäsenmaksu
    • Jäsenedut
    • JHL kouluttaa
      • Ota yhteyttä kurssineuvontaan
    • Osallistu JHL:n toimintaan
    • Nuoret ja opiskelijat
    • Maahanmuuttajat
    • Jäsenpalvelu omaJHL
    • JHL-Shop
  • Yhdistyksille ja aktiiveille
    • Säännöt, ohjeet, mallit
    • Yhdistystoiminnan tekijät
    • Apuvälineitä yhdistystoimintaan
    • Yhdistysten omat koulutukset ja JHL:n tuki
    • JHL-yhdistysten nettisivut ja somekanavat
    • Työtaistelut
      • Lakko
      • Usein kysytyt kysymykset ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta
      • Työtaistelutermit haltuun
    • Luottamusmiehille
    • Työsuojeluvaltuutetuille
  • Tietoa JHL:stä
    • Yhteystiedot
      • JHL:n edustajisto ja hallitus
      • Henkilöstön yhteystiedot
    • JHL:n aineistopankki
    • Työelämäinfot oppilaitoksille
    • Palkanlaskijoille
    • Töihin JHL:ään
  • Työttömyyskassa
  1. Etusivu
  2. Blogi
  3. Ateriasi valmistajat ovat vastuullisia ja välittäviä ravitsemisalan ammattilaisia

Ateriasi valmistajat ovat vastuullisia ja välittäviä ravitsemisalan ammattilaisia

25.8.2023
Ruokapalvelutyöntekijä valmstelee ruokalinjastoa

Olimmepa työpaikalla, päiväkodissa, koulussa tai vaikka sairaalassa, niin meistä jokainen odottaa päivältään erityistä hetkeä – sitä hetkeä, jolloin pääsemme nauttimaan lämpimästä, ravitsevasta ateriasta. Tämän meille varmistavat joukko ravitsemisalan ammattilaisia, jotka tekevät kovaa fyysistä työtä suurella sydämellä.

Ruoka on elämän polttoainetta, joka antaa voimaa ja energiaa, jotta voimme suoriutua päivän töistä, opiskella, parantua, kasvaa ja myös pysyä terveinä. Ruokapalvelujen tähtiammattilaiset pitävät huolen jokaisesta pienestäkin seikasta, jotta tarjolla on kaikille turvallista ja terveellistä ravintoa.

Ruoanlaittoon kuuluu monen monta vaihetta ennen kuin ruoka-annos on edessämme valmiina. Ravitsemisammattilaiset suunnittelevat ruokalistoja, tilaavat raaka-aineita, valmistavat erityisruokavalioita, pitävät huolen hygieniasta ja valvovat tarkasti aterioiden laatua. Heidän huolenpitonsa ulottuu jokaiseen vaiheeseen, aina ruuan esille laitosta sen matkaan toiseen paikkaan tarjoiltavaksi. Toki myös puhtaanapito ja tiskaus kuuluvat työnkuvaan.

Hygienia avainasemassa

Koko ajan mukana kulkee tarkan hygienian ylläpito.  Tämä tarkoittaa esimerkiksi ruoan lämpötilan huolellista seuraamista. Kylmäkaapit ja pakastimet pidetään puhtaina ja järjestyksessä, samalla seurataan tuotteiden päivämääriä. Näin vältetään hävikkiä ja varmistetaan, että lämpötilat ovat määräysten mukaisia.

Työpöydät, työvälineet ja työtilat ovat aina moitteettoman puhtaita. Niistä otetaan aika ajoin mikrobinäytteitä, joiden avulla seurataan hygieniatasoa ja varmistetaan, että kaikki on kunnossa. Raaka-aineet tarkastetaan, jotta ne eivät ole pilaantuneita tai herätä epäilyksiä niiden sopivuudesta käytettäviksi. Näillä toimenpiteillä pyritään välttämään terveydellisten haittojen riskiä.

Omavalvontaa täytyy jatkuvasti ylläpitää ja seurata. Työntekijöiltä edellytetään hygieniapassia, joka on todistus heidän osaamisestaan ja sitoutumisestaan hygieniakäytäntöihin. Jotkut keittiöt ovat siirtyneet digitaaliseen aikaan, kun taas toisissa toimenpiteet tehdään edelleen perinteisesti käsin kirjaten. Omavalvonta on kehittynyt vuosien varrella ja siinä on pysyttävä ajan tasalla, sillä ammattilaisten on oltava tietoisia uusista vaatimuksista ja suosituksista. Ruokaviraston sivuilta löytyy arvokasta tietoa siitä, mitä tulee huomioida ja miten toimia oikein.

Erityistä osaamista

Erityisruokavaliot ovat vuosien saatossa muuttuneet yhä vaativammiksi. Työ edellyttää äärimmäistä tarkkuutta, sillä väärän aterian tarjoaminen voi johtaa vakaviin seurauksiin. Alalla vaaditaan paitsi huippuluokan tarkkuutta myös vahvaa ammattitaitoa. Lisäksi on oltava tietoinen uusista ruoka-aineista, joiden avulla voidaan turvallisesti korvata tiettyjä ainesosia. Ammatillinen koulutus tarjoaa vankan perustan tähän vaativaan työhön.

Alan ammattilaiset laativat keittiöihinsä myös omakohtaisia huoltovarmuusvalmiuksia. Korona-aikana nämä ammattilaiset osoittivat olevansa hyvin kekseliäitä löytäessään ratkaisuja, jotka mahdollistivat esimerkiksi koululaisille aterioiden tarjoamisen etäopetuksen aikana.

Ravitsemisalan ammattilaiset ovat ansainneet arvostuksemme ja kiitoksemme. He ovat todellisia yhteiskuntamme ruokahuollon sankareita, joiden panos ansaitsee näkyä ja kuulua entistä enemmän ja useammin.

Virpi Matikainen

Virpi ”Vipu” Matikainen työskentelee ravitsemis- ja puhtausalan ammattialatoiminnan asiantuntijana JHL:ssä. Hänellä itsellään on alasta käytännön työkokemusta yli 18 vuotta. Tärkeitä asioita Vipulle ovat työssäjaksaminen, työhyvinvointi ja itsensä kehittäminen.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @VipuMatikainen

Näytä lisää kirjoittajalta (3)

Sinua voisi kiinnostaa myös

Positiivisella vireellä kohti syksyä!

14.8.2023

Pienikin ystävällinen teko tai sana tuo paistetta työpäivään

14.2.2024

Jaa tämä sivu

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa viestipalvelu X:ssä
  • Jaa sähköpostilla
  • Jaa WhatsAppilla
  • Jaa Telegramilla

LIITY VAHVAAN JOUKKOON

LIITY JÄSENEKSI
Ammattiliitto JHL

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Käyntiosoite: Sörnäisten rantatie 23, 00500 Helsinki
Postiosoite: PL 101, 00531 Helsinki

Yhteystiedot
Aluetoimistot

Sivuston sisältö

  • Etusivu
  • Ajankohtaiset
  • Työ
  • Jäsenyys
  • Osallistu JHL:n toimintaan
  • Yhdistyksille ja aktiiveille
  • Tietoa JHL:stä

Pikalinkit

  • Työttömyyskassa
  • Liity jäseneksi
  • Svenska
  • English

Seuraa meitä

  • Facebook
  • X / Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
  • TikTok

© 2025 Ammattiliitto JHL
  • Tietoa evästeistä
  • Tietosuojaseloste
  • Saavutettavuusseloste