Miten tukea mielenterveyttä työssä?
Yksityisen opetusalan blogi- ja videosarjan kolmannessa osassa käsitellään työtä, työhyvinvointia ja mielenterveyttä. Teema sopii luettavaksi ja katsottavaksi alalle kuin alalle.
Avainsana:
työhyvinvointi (Tyhjennä)
Yksityisen opetusalan blogi- ja videosarjan kolmannessa osassa käsitellään työtä, työhyvinvointia ja mielenterveyttä. Teema sopii luettavaksi ja katsottavaksi alalle kuin alalle.
Yksityisen opetusalan blogi- ja videosarjan toisessa osassa käsitellään työhyvinvointia johtamisen näkökulmasta.
Työ on tärkeää sekä nuorille että keski-ikäisille. Molemmat ikäryhmät kokevat kuitenkin, ettei työelämässä hyödynnetä riittävästi sukupolvien vahvuuksia, eivätkä nuoret ja keski-ikäiset ymmärrä tarpeeksi toisiaan. Suomalaiset arvostavat sopimisen käytäntöjä, mutta järjestelmään kaivataan uudistuksia.
Keskiviikkona 14.4. julkaistaan ensimmäinen osa työhyvintointiteemoja käsittelevästä blogi- ja videosarjasta. Ensimmäisessä osassa nostetaan esiin 5 korona-ajan oppia yhteistoiminnasta. Sarjan on tehnyt työryhmä, joka koostuu yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusten sopijaosapuolista JHL, Jyty, OAJ ja Sivista.
Varhaiskasvatuksen, peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstö arvioi koronavuoden aikana työkykynsä heikentyneen. Työkyky koettiin huonommaksi enemmän henkisten kuin ruumiillisten vaatimusten osalta. Kokemuksissa oli jonkin verran eroja varhaiskasvatuksen, peruskoulujen ja toisen asteen välillä.
Julkisen alan työntekijöiden kokemus työnsä merkityksellisyydestä ja innostavuudesta on yleisesti säilynyt korona-aikana. Kuitenkin erityisesti terveysalalla henkinen ja fyysinen kuormitus on korkealla tasolla ja aiempaa useampi kokee vaikutusmahdollisuutensa työhön sekä henkisen työkykynsä heikoksi. Myös sosiaalialan työyhteisöt olivat ensimmäisenä koronavuonna tiukoilla.
Asukkaistaan huolehtiva kunta hoitaa palvelut itse. Julkinen sektori pystyy toteuttamaan toimintoja joustavasti ja hyödyntämään eri toimijoiden yhteistyötä koko palveluketjussa.
Missä menee raja hyväksyttävän käytöksen ja vastuuttoman työkäyttämisen välillä? Milloin on kyse työturvallisuuslaissa tarkoitetusta ja rangaistavaksi säädetystä häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta? Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työhyvinvointityöryhmän blogissa pureudutaan työkäyttäytymisen aste-eroihin.
Koronan keskellä on tärkeää pitää huolta jaksamisesta - ja nähdä valoa tunnelin päässä. Kaisa Jaakkola, Maaret Kallio, Marja-Liisa Manka ja Ossi Valpio antavat vinkkejä hyvinvointiin poikkeusaikana JHL:n webinaarisarjassa.
Julkisen alan työmarkkinaosapuolet ja Keva selvittävät kuntien, valtion ja seurakuntien henkilökunnan työoloja ja työhyvinvointia. Tämä joka toinen vuosi tehtävä tutkimus toteutetaan syksyllä 2020.
Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä tekee podcastien sarjaa epäasiallisesta työkäyttäytymisestä.
Kun työyhteisössä vallitsee luottamuksen ilmapiiri, asioita on helppo ottaa puheeksi, myöntää virheitä, pyytää ja antaa apua, arvostaa muita sekä viihtyä yhdessä. Luottamuksen puuttumisen takia heikkouksia ja virheitä salataan, apua ei pyydetä eikä tarjota. Näin kirjoitta yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työhyvinvointityöryhmä blogissaan.
Sisäilmaongelmat ovat tuttu riesa monessa työyhteisössä. Vaikka ongelmien ratkaisu voi aiheuttaa suuria taloudellisia kustannuksia, ajan mittaan panostukset maksavat itsensä takaisin.
Työhyvinvointiin sekä joustaviin työaikajärjestelyihin panostaminen kannattaa! Se lisää työntekijän jaksamista, vähentää sairaspoissaoloja ja pidentää työuria. Motivoitunut työntekijä myös pysyy samassa työpaikassa pidempään.
Säännöllinen päivätyö on ihmiselle terveellisintä. Kun sitä ei aina voi tehdä, on pyrittävä mahdollisimman terveellisiin työaikoihin.