Siirry sisältöön

JHL: Nollatunti- ja määräaikaisten sopimusten käyttöä vähennettävä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL haluaa tiukentaa työelämän lainsäädäntöä väärinkäytösten karsimiseksi. Määräaikaiset ja nollatuntisopimukset pitäisi perustella nykyistä paremmin. Viranomaisvalvontaa on kehitettävä työntekijän oikeusturvan parantamiseksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii työelämän lainsäädännön kiristämistä, jotta perusteettomista määräaikaisuuksista ja nollatuntisopimuksista päästään eroon. Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että nollatuntisopimuksia saisi käyttää vain työvoiman tarpeen vaihdellessa poikkeuksellisen voimakkaasti. Liitto julkisti hallitusohjelmatavoitteensa torstaina.

– Työnantaja ei saisi enää jatkossa käyttää seurauksitta väärin nollatuntisopimuksia. Haluamme, että perusteettomat määräaikaisuudet kielletään nykyistä tiukemmin työsopimuslaissa. Valvontaa on kehitettävä ongelmiin puuttumiseksi sekä työntekijän aseman ja oikeusturvan parantamiseksi riitatilanteissa.

Niemi-Laine muistuttaa, että alipalkkaukseen syyllistynyt työnantaja pääsee nykyisin kuin koira veräjästä.

– Siitä pitää tehdä rangaistavaa eli liian pienen palkan maksaminen kriminalisoidaan sekä säädetään viranomaisille oikeus puuttua alipalkkaukseen esimerkiksi määräämällä yhteisösakko.

– Pitää selvittää mahdollisuus säätää rikoslakiin erillinen palkkarikosta koskeva pykälä. Todistustaakka alipalkkauksessa pitää sälyttää yrityksille.

Puheenjohtaja Niemi-Laine näkee mahdollisuuksia paikallisen sopimisen kehittämisessä. Niiden pohjana pitää olla valtakunnalliset työehtosopimukset.

– Paikallisten sopimusten lainsäädäntöä, esimerkiksi työaika- ja vuosilomalakia, kehitettäessä täytyy ottaa huomion työehtosopimusten ensisijaisuus työehdoista sovittaessa.

Niemi-Laine pitää kolmikantaa hyvänä perustana työelämän kehittämisessä. Yhteistyössä ovat mukana työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sekä valtiovalta.

– Yleissitovalla työehtosopimuksella turvataan työntekijöiden vähimmäistyöehdot sellaisissa yrityksissä, jotka eivät ole minkään työnantajajärjestön jäseniä. Työmarkkinoiden sopiminen perustuu jatkossa sekä yleissitoviin että normaalisitoviin työehtosopimuksiin, joita paikallinen sopiminen valtakunnallisissa työehtosopimuksissa sovitulla tavalla täydentää.

Lue kaikki JHL:n eduskuntavaalitavoitteet.

(Muokattu klo 12.16: korjattu virheellinen linkki vaalitavoitteisiin)