Luottamusmies on kunta- ja hyvinvointialalla jatkossa luottamusedustaja

Ammattiliitto JHL:n keskeisiin tavoitteisiin kuuluu sukupuolten tasa-arvon edistäminen työelämässä. Tämän työn kärjessä on luonnollisesti samapalkkaisuuden edistäminen, eli kaikille tulee maksaa samasta ja samanarvoisesta työstä sama palkka. Myös muiden työelämän pelisääntöjen tulisi kohdella sukupuolia tasa-arvoisesti. Siksi on tärkeää muuttaa myös ammattinimikkeet sukupuolineutraaleiksi.
Menneellä sopimuskaudella käytiin kunta- ja hyvinvointialalla läpi kunta-alan yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) löytyviä ammattinimikkeitä. Ne muutettiin sukupuolineutraaleiksi samalla kun valmisteltiin palkkausjärjestelmään liittyvien palkkaliitteiden uudistusta. Yleisimmin muutettavat nimikkeet ovat olleet mies-päätteisiä. Myös muissa alan sopimuksissa on tehty vastaavaa päivitystä erilaisten uudistusten ohessa. Yhteisestä työstämme on kirjoittanut esimerkiksi KT-lehti.
Työn yhteydessä pohdittiin huolellisesti myös sopivaa uutta vastinetta luottamusmies-nimikkeelle. Luottamusmies on todella vahva ja perinteikäs tavaramerkki eikä sen korvaaminen ole helppoa.
Luottamusmies on todella vahva ja perinteikäs tavaramerkki eikä sen korvaaminen ole helppoa.
Myös lainsäädännössä puhutaan luottamusmiehestä ja siksi muutoksessa on pyritty varmistamaan uuden nimikkeen kytkentä lainsäädäntöön. Työn aikana selvitettiin, olisiko lainsäädännössä ollut käynnissä lainsäädäntömuutosta nimikkeen osalta. Tällaisia välittömiä hankkeita ei kuitenkaan ollut käynnissä. Eräillä pienillä työehtosopimusaloilla on jo otettu käyttöön ”luottamushenkilö”-nimike, mutta julkisella alalla se sekoittuisi helposti kuntien ja hyvinvointialueiden poliittisiin päättäjiin ja siksi tämä termi päätettiin hylätä.
Sana ”luottamus” kuvastaa edustajan vahvaa, jäsenten tukeen pohjautuvaa asemaa. Luottamusmiehellä on perinteisesti ollut takanaan jäsenten vankka, vaaleilla tehtyyn valintaan perustuva luottamus ja siksi työnantajan on syytä kuunnella hänen näkemyksiään. Tämän vuoksi nimikkeelle lähdettiin etsimään vastinetta, jossa sana luottamus säilyisi. Lopulta päädyttiin nimitykseen ”luottamusedustaja”. ”Edustaja”-termillä on haluttu kuvata puolestaan sitä, että valtuutettu henkilö toimii jäsenten edustajana ja edunvalvojana erilaisissa työpaikan sopimistilanteissa.
Tuoreessa kunta- ja hyvinvointialan sekä KT:n yrityssektorin sopimusratkaisussa päädyttiin siis muuttamaan luottamusmies-nimike luottamusedustajaksi. Käytännön tekemiseen ja asemaan sekä oikeuksiin muutoksella ei ole vaikutusta. Samat, aiemmin luottamusmiestä koskevat sopimusmääräykset ja lainsäädäntöviittaukset koskevat myös luottamusedustajaa. Muistathan, että luottamusedustaja on nimenomaan liiton jäsenten edunvalvoja, neuvottelija, neuvoja ja tuki. Jos sinä tai työkaverisi ette ole vielä liiton jäseniä niin kannattaa suunnata nettisivuillemme liittymään.
Aiemmin luottamusmiestä koskevat sopimusmääräykset ja lainsäädäntöviittaukset koskevat myös luottamusedustajaa.
Tämä nimikemuutos koskee tällä erää vain kunta- ja hyvinvointialaa sekä KT:n yrityssektoria. Uskon, että tällä on kuitenkin vaikutusta muutoksen etenemiseen muillakin sopimusaloilla.
Liity jäseneksi!
JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!
