Kommun- och välfärdssektorns avtal uppnåddes sent på måndag kväll, så dagens evenemang Lönedagen den 6.5 ställs in.
Här är nya AKTA: lönerna stiger enligt allmänna linjen, löneprogrammet fortsätter

Avtalet är i kraft till utgången av februari 2028, och under avtalsperioden betalas löneförhöjningar på sammanlagt 7,37 procent. Merparten betalas som allmänna höjningar till alla som omfattas av avtalet. Utöver det fortsätter kommunernas löneprogram, vilket höjer lönerna med ytterligare 1,8 procent.
Det nya allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet AKTA är klappat och klart. JHL:s representantskap godkände förhandlingsresultatet om avtalet på sitt möte idag den 5 maj.
– Vi är särskilt nöjda med att lönelösningarna följer den allmänna linjen och löneprogrammet fortsätter. Pengar var igen helt klart den här avtalsrörelsens fokus, beskriver JHL:s förhandlingsdirektör Kristian Karrasch.
AKTAs löneförhöjningar följer den allmänna linjen
Nya AKTA är i kraft i närmare tre år. Avtalsperioden löper ut vid utgången av februari 2028.
Löneförhöjningar i AKTA 2025–2028
- 1.10.2025: Allmän höjning på 53 euro, minst 2,50 %
- 1.8.2026: Allmän höjning på 2,27 %
- 1.10.2026: Lokal justeringspott på 0,2 % samt en lokal utvecklingspott från löneprogrammet på 0,4 %
- 1.4.2027: Allmän höjning på 2,0 %, lokal justeringspott på 0,4 % samt en lokal utvecklingspott från löneprogrammet på 0,4 %
- 1.2.2028: Utvecklingspott från löneprogrammet på 1,0 %
Avtalsperioden är två månader kortare än de som avtalats inom till exempel teknologiindustrin, vilket får löneförhöjningarna att se lite lägre ut som helhet. När man beaktar avtalsperiodens längd är de månatliga löneförhöjningarna lika stora som inom industrin. Med andra ord följer löneförhöjningarna den allmänna linjen.
Avtalshöjningarna för år 2027 är bundna till teknologiindustrins avtal. Om det tredje året i teknologiindustrins kollektivavtal sägs upp, ändras även AKTAs löneförhöjningar. Löneprogrammets utvecklingspotter påverkas däremot inte.
Fyra arbetsgrupper för avtalsperioden
Förhandlarna kom överens om att grunda fyra arbetsgrupper för den kommande avtalsperioden. Grupperna arbetar med lönesystemet, arbetstiderna samt förtroenderepresentanternas (tidigare förtroendemän) och arbetarskyddsfullmäktigas ställning. En arbetsgrupp har till uppgift att hitta metoder för att hjälpa arbetstagare och tjänsteinnehavare hållas kvar i arbetslivet.
Förtroendemän blir förtroenderepresentanter, en del av semestern kan bytas till pengar
I förhandlingarna kom man också överens om många ändringar i avtalets detaljer.
Dessa så kallade textändringar gäller bland annat semestrar och sjukfrånvaro.
I fortsättningen kan arbetstagare och tjänsteinnehavare byta ut en del av sin semester mot pengar. Ändringarna gäller den delen av semestern som överskrider 30 semesterdagar. Man måste först komma överens om saken lokalt med arbetsgivaren.
Arbetsoförmåga på grund av fertilitetsbehandlingar är i fortsättningen en grund för avlönad sjukfrånvaro.
Arbetstagare och tjänsteinnehavare får också möjligheten att ta en avlönad amningspaus. Löntagare som ammar ett barn under 1 år är berättigade till pausen. Pausen får ta högst 15 minuter och man måste komma överens om den separat.
Avtalets beteckningar för personalföreträdare moderniserades. Begreppet ”förtroendeman” byttes ut mot det könsneutrala ”förtroenderepresentant”. Ändringen gäller hela kommun- och välfärdssektorn. Arbetarskyddsfullmäktiga behåller sin beteckning.
Fackförbundet JHL förhandlar om flera kollektivavtal under åren 2024–2025. Följ förhandlingarna här på vår webbplats.
Bli medlem!
JHL är Finlands mångsidigaste fackförbund. Våra medlemmar har cirka tusen olika yrkesbeteckningar inom välfärdssektorn eller offentliga tjänster. Vare sig du är social- och hälsovårdsproffs, pedagog, städare, kosthållsarbetare, sekreterare, väktare eller konduktör är vi fackförbundet för dig!
