Arbetsmarknaden och avtalssystemet
Tre faktorer sätter ramarna för villkoren och spelreglerna i arbetslivet. Först kommer arbetslagstiftningen. Därefter följer arbetskollektivavtalen i vilka arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna kommer överens om arbetsvillkoren. Den tredje faktorn är lokala avtal som ingås i företag och på arbetsplatser.
När du gör ett arbetsavtal
Ett arbetsavtal kan ingås muntligen, skriftligen eller elektroniskt. Ett skriftligt arbetsavtal är till fördel för både arbetsgivaren och arbetstagaren.
Anställningformer
Det finns olika typer av anställningsförhållanden: ordinarie anställning, tillsvidareanställning, deltidsanställning, företagande, självsysselsättning, bemanningsarbete och visstidsanställning.
Upphävning av anställningsförhållandet
Ett anställningsförhållande kan upphöra på grund av att det löper ut, sägs upp, hävs eller i särskilda fall för att anställningsförhållandet anses vara upphävt. Hur skiljer sig dessa åt?
Arbetarskydd och arbetshälsa
En god arbetshälsa innebär att de anställda hålls friska och bevarar sin arbetsförmåga under hela sin yrkesaktiva tid.
Samarbetsförhandlingar
Samarbetsförhandlingar innebär att man på arbetsplatsen diskuterar om varför uppsägningar, permitteringar eller överföring till deltidsanställning behövs, vilka konsekvenser åtgärderna har och om alternativ till dem.
Arbetslöshetsskydd
Som medlem i JHL får du trygghet, stöd, rådgivning och service i arbetslivets utmaningar. Som medlem är du också trygg om du drabbas av arbetslöshet. Arbetslöshetsförmån betalas för att trygga den arbetslösa arbetssökandens utkomst.