Gå till innehållet

Huvudavtalsorganisationerna har sagt upp kyrkans kollektivavtal – förhandlingarna fortsätter inkommande fredag

Förhandlingsparterna har inte lyckats enas om lönehöjningar för år 2023. Därför har huvudavtalsorganisationerna sagt upp kyrkans kollektivavtal. Avtalet löper ut vid utgången av februari.

Förhandlingarna om kyrkans lönehöjningar år 2023 har avslutats utan förslag om lönehöjningar. Därför har huvudavtalsorganisationerna idag den 16 januari 2023 sagt upp det kollektivavtal som omfattar kyrkan (KyrkTAK). Det här innebär att det nuvarande avtalet löper ut 28.2.2023. Efter det inleds ett avtalslöst läge. Parterna förhandlar följande gång fredagen den 20 januari 2023.

Enligt avtalsexpert Keijo Hiltunen har man i löneförhandlingarna väntat på statens förhandlingsresultat:

– Kyrkans arbetsmarknadsverk har inte föreslagit något utkast till avtalslösning eftersom man inte velat axla en roll som spelöppnare i lönelösningen. Eftersom staten inte lyckades träffa ett avtal, fanns inte längre förutsättningar att uppnå ett förhandlingsresultat för kyrkan.

Vi informerar senare om Fackförbundet JHL:s mål för det nya avtalet.

Löntagarnas företrädare i kyrkans förhandlingar är Kyrkfackets union (JHL och Jyty), Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och Kyrksektorn rf. Evangelisk-lutherska kyrkans arbetsgivare representeras av Kyrkans arbetsmarknadsverk.

Mer information: avtalsexpert Keijo Hiltunen, tfn 050 438 8105