Gå till innehållet

Privata socialservicebranschen på väg in i avtalslöst läge – veckans förhandlingar resultatlösa

Denna vecka bearbetades branschens nya anställningsvillkor under tre sammanträden. Privata socialservicebranschens kollektivavtal löper ut i slutet av april.

Privata socialservicebranschen går in i ett avtalslöst läge på söndag. Under den pågående veckan hölls tre förhandlingstillfällen om branschens kommande anställningsvillkor, men ingen uppgörelse nåddes ännu.

– Bland annat när det gäller lönesystemet och familjeledigheterna saknas fortfarande flera preciseringar. Arbetet fortsätter, meddelar JHL:s förhandlare Laura Kovalainen och Tanja Tuunainen-Vainio.

Förhandlingarna fortsätter veckan efter valborg, och parterna har kommit överens om flera sammanträdestider.

Det finns tusentals verksamhetsställen som producerar privat socialservice i Finland. Proffs inom branschen arbetar till exempel på privata dagis, vid serviceboenden och vårdhem, inom boendetjänster för personer med funktionsnedsättningar, vid skyddshem, inom missbrukarvården, inom barnskyddet och som personliga assistenter. Branschen omfattar sammanlagt 70 000 löntagare.

P.S. Vid vilket bord förs den hetsigaste debatten? Vad är redan klappat och klart? Läs om förhandlingsläget för alla JHL:s branscher på JHL:s webbplats jhl.fi/forhandlingslaget. Följ också JHL på Facebook och Twitter. #1001Yrken