Energibranschens nya kollektivavtal: lönerna stiger med 7,8 procent under tre år

JHL har godkänt det nya kollektivavtalet för energibranschen. Det nya avtalet garanterar de anställda löneförhöjningar på totalt 7,8 procent och förbättrade anställningsvillkor. Det nya avtalet är i kraft fram till mars 2028.

Energi-, ICT- och nätverksbranschens anställda har fått ett nytt kollektivavtal. Förhandlingsresultatet uppnåddes förra veckan och de beslutande organen för avtalsparterna har godkänt det under denna vecka.

Det nya avtalet är i kraft fram till den 31 mars 2028. Avtalet fortsätter efter det för ett år åt gången ifall det inte skriftligen sägs upp senast två månader innan det löper ut. Parterna kan säga upp avtalet för första gången före utgången av år 2026 om det är så ekonomin och sysselsättningen ser ut för branschen. Då löper kollektivavtalet ut den 31 mars 2027.

Det avtalslösa läget inom branschen hann gälla sedan början av april. Förhandlingarna var riktigt svåra men resultatet överskrider den allmänna linjen, berättar JHL:s avtalsexpert Kari Lehtinen som deltog i att utarbeta avtalet.

De största smärtpunkterna gällde underskridandet av lönetabellen genom lokala avtal, tillvägagångsbestämmelserna för lokala avtal samt familjeledighetsreformen.

– Alla helheter var omfattande. Det fanns mycket att diskutera gällande dem, säger Lehtinen.  

JHL och Elektrikerförbundet, som båda representerat arbetstagarna, avbröt förhandlingarna en gång efter att man hade kört fast.

– Dödläget bröts genom avbrottet i förhandlingarna och nya idéer från alla parter. Trots det svåra utgångsläget uppnådde vi ett bra resultat.

Arbetstagarna representeras i förhandlingarna av JHL och Elektrikerförbundet. Arbetsgivarens representanter är Servicearbetsgivarna Palta och Energiindustrin.

Vad innebär förhandlingsresultatet?

Förhandlingsresultatet innebär att parterna har nått enighet om det nya kollektivavtalets innehåll. Parternas beslutande organ måste godkänna förhandlingsresultatet före resultatet kan omformas till ett riktigt kollektivavtal.

Löneförhöjningar 2025

Från och med den 1 augusti 2025 höjs de anställdas löner med en allmän höjning på 2,1 procent och en företagsspecifik pott på 0,4 procent, om man inte lokalt avtalar om annat senast den 18 juli 2025.

Löneförhöjningar 2026

Från och med den 1 juli 2026 höjs de anställdas löner med en allmän höjning på 2,3 procent och en företagsspecifik pott på 0,6 procent, om man inte lokalt avtalar om annat senast den 12 juni 2026.

Löneförhöjningar 2027

Från och med den 1 juli 2027 höjs de anställdas löner med en allmän höjning på 2,0 procent och en företagsspecifik pott på 0,4 procent, om man inte lokalt avtalar om annat senast den 18 juni 2027.

Arbetsgivaren beslutar om användningen av den företagsspecifika potten för justering av individuella lönedelar. Beslut om indelningen fattas företags- eller arbetsplatsvis. Arbetsgivaren använder lönesystemet för bedömning av kompetens för att fördela den företagsspecifika raten.

Övriga löneförhöjningar

Följande lönedelar höjs med summan av den allmänna förhöjningen och den företagsspecifika potten varje år:

  • Löner enligt svårighetsgrad
  • Separata tillägg
  • Lokalt avtalade tillägg
  • Ersättningar till huvudförtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige

Flera reformer i avtalstexterna

Texterna i det nya kollektivavtalet för energibranschen fick betydande uppdateringar. De viktigaste gällde lönetabellerna, spelreglerna för lokala avtal och familjeledigheternas längd.

Man avtalar inte längre lokalt om lönetabellerna

Den största oenigheten i förhandlingarna gällde lokala avtal om de lägsta lönerna. Inskrivningen i avtalet ändrades på JHL:s initiativ så det gynnar arbetstagaren mer.

– Man kan i fortsättningen inte avtala lokalt på annat sätt om de lägsta lönetabellerna. De följs så som de är, säger Kari Lehtinen. 

Nya spelregler för lokala avtal

Förfaringssätten för lokala avtal förbättrades avsevärt. I fortsättningen ingås lokala avtal i en arbetsgrupp för lokala avtal om kollektivavtalet förutsätter avtal med huvudförtroendemannen eller förtroendemannen och om dessa inte har valts. Arbetsgruppen tillsätts på begäran av någondera parten. Arbetstagarna har rätt att välja två representanter till arbetsgruppen.

Mer familjeledigt

Det tillkom också en betydande förbättring i familjeledigheten. Antalet avlönade dagar för den icke-födande föräldern ökade från sex till 32 dagar. Till den födande föräldern betalas lön för 40 vardagar av graviditetsledigheten och för de första 32 vardagarna av föräldraledigheten.

Anmälningar

Innan en politisk strejk eller sympatistrejk inleds ska riksmedlaren samt arbetsgivar- och arbetstagarförbundet underrättas om saken minst sju dagar i förväg. I anmälan ska nämnas orsakerna till den tilltänkta arbetskonflikten, tidpunkten för dess början och dess omfattning.

Återanställningsskyldighet

Man kan avvika från återanställningsskyldigheten med ett avtal mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda arbete till arbetstagare som sagts upp av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker i enlighet med arbetsavtalslagen under fyra månader från det att anställningsförhållandet upphörde. Detta är inte beroende av arbetsförhållandets längd.

Arbetstidsförkortning

Arbetstidsförkortningen börjar intjänas efter två hela anställningsmånader. Om arbetstagaren har minst tre års arbetserfarenhet inom branschen, intjänas arbetstidsförkortning från början av anställningen. Bestämmelsen tillämpas i anställningsförhållanden som börjar 1.7.2025 eller efter det.

Kollektivavtalsarbetsgrupper

Arbetsgrupp som arbetar med branschens minimianställningsvillkor

Parterna tillsätter för avtalsperioden en arbetsgrupp som behandlar användningen av utländsk arbetskraft samt går igenom och uppdaterar guiden Alan vähimmäistyöehdot (Minimianställningsvillkor i branschen) senast den 30 december 2025.

Lönesystemarbetsgruppen

Parterna tillsätter för avtalsperioden en arbetsgrupp som behandlar lönesystemets användbarhet i enlighet med kollektivavtalet. Parterna ordnar gemensam utbildning om lönesystemen.

Mer information:

Kari Lehtinen, avtalsexpert, JHL, 050 566 1567

Fackförbundet JHL förhandlar om flera kollektivavtal under åren 2024–2025. Följ förhandlingarna här på vår webbplats.

Bli medlem!

JHL är Finlands mångsidigaste fackförbund. Våra medlemmar har cirka tusen olika yrkesbeteckningar inom välfärdssektorn eller offentliga tjänster. Vare sig du är social- och hälsovårdsproffs, pedagog, städare, kosthållsarbetare, sekreterare, väktare eller konduktör är vi fackförbundet för dig!