År 2024 vill JHL förbättra sina medlemmars utkomst och locka fler studerande och invandrare att bli medlemmar i förbundet
I sin verksamhetsplan vill JHL genomföra en medlemsnära intressebevakning och hjälpa föreningarna att fungera allt bättre. När det gäller ekonomin kommer man att se till att JHL också nästa år är ett utomordentligt förmånligt förbund inom välfärdssektorn – vår medlemsavgift är endast en procent av inkomsterna också i fortsättningen.
Fackförbundet JHL:s representantskap har godkänt verksamhetsplanen och budgeten för 2024 samt fattat beslut om medlemsavgifterna för det kommande året.
Medlemsavgifterna förblir oförändrade 2024
I slutet av mötet behandlade representantskapet medlemsavgifternas storlek. Alla medlemsavgifter hålls oförändrade, de kommer alltså att vara lika stora som i år.
JHL är fortfarande ett mycket förmånligt förbund inom välfärdssektorn, eftersom den ordinarie medlemsavgiften också i fortsättningen kommer att vara exakt en procent (1 %) av inkomsterna. I avgiften ingår medlemskap i arbetslöshetskassan.
Fackförbundet JHL:s medlemsavgifter år 2024
- Den ordinarie medlemsavgiften är 1 procent (1 %) av inkomsterna.
- Medlemsavgiften för yrkesutövare är 20 euro i månaden.
- Minimimedlemsavgiften är 8 euro i månaden.
- Medlemsavgiften för medlemmar som är 70 år och äldre är 5 euro i månaden.
Medlemsavgiftsintäkterna har stigit en aning
Helhetsbilden av JHL:s ekonomi ser likadan ut som under tidigare år. Fackförbundets inkomster kommer inte att räcka till för att täcka verksamhetskostnaderna 2024. I praktiken använder JHL mer pengar än vad som kan samlas in i medlemsavgifter. För att finansiera verksamheten krävs därmed också avkastning från placeringsverksamheten och överskott från tidigare redovisningsperioder. Budgeten för 2024 uppvisar ett underskott.
I budgeten har medlemsavgiftsintäkterna 2024 uppskattats till lite större än i budgeten för 2023. Den positiva uppskattningen beror på utvecklingen av medlemmarnas förvärvsinkomster, tack vare de löneförhöjningar som JHL förhandlat fram för sina medlemmar.
Den globala ekonomin har under de senaste åren varit tumultartad. Coronapandemin, den kraftiga inflationen och kriget i Ukraina har ställt till oro på placeringsmarknaden och osäkerheten verkar fortsätta också 2024.
– I det nuvarande marknadsläget är en allmän försiktighet och skydd av placeringar ytterst viktigt, säger Anne Karjalainen, JHL:s ekonomidirektör.
År 2024 fokuserar JHL på att öka kompetensen och verksamhets- och påverkansförmågan
Planeringen av JHL:s verksamhet bygger på förbundsstrategin. Även om förbundets mest centrala verksamhet gäller arbetslivsfrågor är dess uppgift också att förbättra medlemmarnas ställning i arbetslivets omvälvningar.
De strategiska målen berättar vad förbundet måste lyckas i och hur det samtidigt ska försöka framgångsrikt uppnå visionen om att vara det mest slagkraftiga och starkaste fackförbundet som visar mest omsorg.
JHL:s strategiska mål för representantskapsperioden 2022–2027 är följande:
- Medlemmarnas utkomst, anställningsvillkor och ställning på arbetsmarknaden förbättras.
- Arbetsplatserna på JHL:s avtalsområden är organiserade, föreningarna fungerar väl och har kunniga aktiva.
- Medlemsförmånerna och medlemstjänsterna är konkurrenskraftiga.
- JHL-gemenskapen, delaktigheten och den kollektiva styrkan ökar.
- Förbundets samhälleliga genomslag ökar.
Målen spelar en central roll för utformningen av verksamhetsplanerna och de utgör också fokusområden för vår verksamhet. Här följer några axplock från verksamhetsplanen 2024.
Medlemsnära intressebevakning
Att förtydliga intressebevakningskedjan och uppgiftsfördelningen mellan olika aktörer har redan varit ett tema i flera verksamhetsplaner. Frågan är viktig och behöver uppmärksammas också år 2024. Med en fungerande intressebevakningskedja säkerställer JHL att medlemmarna får hjälp och de aktiva det stöd de behöver i rätt tid.
Livsdugliga, fungerande föreningar och medlemmar som förankras i förbundet
Inledandet av välfärdsområdenas verksamhet har utmanat förbundets intressebevaknings- och föreningsstrukturer. Det treåriga projektet som riktats till välfärdsområdenas föreningar fokuserar 2024 på att stärka nya föreningars grundberedskap och synlighet på arbetsplatser. Nöjdheten ökar bland medlemmarna och de blir mer benägna att hålla fast vid JHL:s gemensamma värderingar och mål när förbundet syns och är verksamt på arbetsplatsen.
De aktiva erbjuds stöd och utbildning, i synnerhet för att öka den organisatoriska beredskapen så att vi under avtalsrundan 2025 kan ta till olika åtgärder som främjar förhandlingarna.
För att öka antalet ansökningar till utbildningarna utvecklas söktjänsten för kurser så att medlemmarna genom att ange sina uppgifter enklare kan hitta utbildningar som är lämpliga för just dem.
Mer uppmärksamhet på invandrarverksamheten
Invandrare är en viktig och växande medlemsgrupp i JHL. Precis som 2023 har förbundet som mål också 2024 att öka organiseringsgraden bland invandrare. Ett annat mål är att engagera fler medlemmar och aktiva med invandrarbakgrund i förbundets och föreningarnas verksamhet. De regionala nätverken håller regelbundna möten och utbildning och evenemang ordnas för medlemmar med invandrarbakgrund.
Ett intensivare grepp om studerande- och läroinrättningsverksamheten
JHL:s mål är att öka antalet studerandemedlemmar och samtidigt öka JHL:s attraktivitet och synlighet bland studerande. I det fyraåriga projektet inom studerande- och läroinrättningsverksamheten skapar vi en modell för förbundets studerande- och läroinrättningsverksamhet på nationell, regional och lokal nivå. Fem arbetstagare har anställts för projektet.
Under 2024 kommer vi att i ännu högre utsträckning involvera föreningarna i JHL:s studerande- och läroinrättningsverksamhet. Målet är bland annat att bättre engagera studerandemedlemmar i föreningarna samt att förankra studerande- och läroinrättningsarbetet i föreningarnas verksamhet.
Stärkande av samhörigheten på Stjärnproffsdagarna
Stjärnproffsdagarna samlar hundratals JHL-medlemmar från olika yrkesbranscher. Under dagarna ordnar man yrkesutbildning och stärker samhörigheten samt fackförbundets betydelse i medlemmarnas vardag. I evenemanget ingår också en kvällsgala där man belönar JHL:s stjärnproffs och aktörer.
Spetsprojekt inom samhällspåverkan
Som spetsprojekt inom samhällspåverkan lyfter JHL fram frågor som har en betydande inverkan på både förbundsmedlemmarnas arbete och arbetsförhållanden samt på hela samhället. JHL:s styrelse har fattat beslut om de viktigaste påverkansobjekten, dvs. spetsprojekten, för de följande 2–4 åren.
JHL:s spetsprojekt är
- underlättande av personalbristen inom social- och hälsovården
- offentlig upphandling och beredskap
- reformen av lagen om småbarnspedagogik
- reformen som gäller arbetskraftstjänster.
Överraskande viktigt EU-val
Röstningsdagen för europaparlamentsvalet i Finland är 9.6.2024. Valet har större betydelse för JHL:s medlemmar än vad många tror. EU har befogenhet att lagstifta om arbetslivet. Besluten påverkar Finlands lagstiftning, avtalen mellan arbetsmarknadsparterna och även vardagen för medborgarna och JHL:s medlemmar. Därför uppmanar JHL sina medlemmar att använda sin rösträtt i valet.