JHL: Vanhuus ei ole sairaus – Hoiva-avustajien koulutus pitää vakiinnuttaa pikaisesti

Kinastelu hoiva-avustajien koulutuksesta ja asemasta voi johtaa siihen, että koulutettu hoitohenkilöstö ei jatkossakaan voi keskittyä ydintehtäviinsä, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Hoiva-avustajien koulutus tulee vakiinnuttaa viipymättä, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.
Vain siten vanhustenhuollossa varmistuu kaksi asiaa: että ikäihmiset saavat laadukasta hoitoa ja hoivaa, ja että lähihoitajat voivat keskittyä omaan työhönsä ja muut hoitoammattilaiset omaansa.
Ikääntynyt ansaitsee yksilöllisen ja inhimillisen hoidon, jonka tuottavat omiin tehtäviinsä pätevöityneet ammattilaiset.
Hoiva-avustajat vastaavat ikääntyneiden perustarpeisiin. He esimerkiksi avustavat peseytymisessä, ruokailussa, pukeutumisessa ja liikkumisessa. Hoiva-avustajan ansiosta ikääntyneen arki on mielekästä.
– Vanhuus ei ole sairaus. Ikääntynyt ihminen ansaitsee laadukkaan, yksilöllisen ja inhimillisen hoidon, jonka tuottavat omiin tehtäviinsä pätevöityneet ammattilaiset, painottaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
JHL on lähestynyt Opetushallitusta kannanotolla, joka vaatii hoiva-avustajien koulutuksen vakiinnuttamista. Kannanottoon voit tutustua kokonaisuudessaan alla (avautuu pdf-tiedostona):
[download id=”75936″ /]
Hoiva-avustajat ovat sote-alan ammattilaisia
Vanhuspalvelulain uudistamistyön yhteydessä kaikki työmarkkinajärjestöt pääsivät yksimielisyyteen siitä, että hoiva-avustajat ovat yksi ammattiryhmä tuottamassa laadukasta ikääntyneiden hoivaa.
Työmarkkinajärjestöt Super ja Tehy kuitenkin vaativat 14. toukokuuta, että hoiva-avustajien koulutus rakentuisi vain yhdestä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon osasta. Hoiva-avustajat eivät siis opiskelisi yhtään osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.
JHL ei pidä tätä perusteltuna.
Hoiva-avustajan ansiosta ikääntyneen arki on mielekästä.
– Ikääntyneiden hoito on moniammatillista sosiaali- ja terveysalan tiimityötä, jossa kaikki osapuolet hyötyvät selkeistä rooleista, sanoo Päivi Niemi-Laine.
Moni hoitotehtävä ei ole puhtaasti laitoshuoltajan tai lähihoitajan työtä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi pyykin peseminen, ruoan lämmittäminen ja yleissiisteys.
– Kinastelu hoiva-avustajien koulutuksesta ja asemasta hoivayksiköiden arjessa voi johtaa siihen, että nämä tehtävät suorittaa jatkossakin koulutettu hoitohenkilöstö. JHL pitää tätä täydellisenä resurssien hukkaamisena. Eri ammattiryhmien yhteistyö takaa sen, että koulutettu hoitohenkilökunta pystyy keskittymään oman osaamisensa ydinalueisiin, painottaa Niemi-Laine.
JHL arvostaa lähihoitajien työtä
Opetushallitus on esittänyt mallia, jossa kaksi osaa hoiva-avustajien koulutuksesta tulisi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. JHL:n mielestä malli vastaisi hoiva-avustajien osaamistarpeisiin hyvin, sillä hoiva-avustajat työskentelevät sosiaali- ja terveysalalla ja heidän osaamisensa on perustuttava kyseisen alan perustutkintoon.
Tämä mahdollistaisi myös luontevimmin opintojen jatkamisen lähihoitajaksi myöhemmin.
– JHL arvostaa lähihoitajien työtä. Heille pitää olla mahdollista keskittyä tekemään oma työnsä hyvin, Päivi Niemi-Laine sanoo.
Kysymys on myös ammattilaisen oikeudesta kouluttautua. Hoiva-avustajilla ei pidä korvata lähihoitajia, mutta koulutus valaa pohjan lähihoitajan tutkintoon ja pätevöitymiseen aina hoitotyön erityisasiantuntijaksi asti. Se ei saa muodostaa koulutuksellista umpiperää, vaan sen tulee rakentua niin, että kannusteet opintojen jatkamiseen ovat olemassa.
– JHL puolustaa viimeiseen asti jäsentensä oikeutta tulla yhä paremmaksi työssään. Vankasti pätevät ammattilaiset ovat myös työnantajien etu ja väestön ikääntyessä koko yhteiskunnan voitto, Päivi Niemi-Laine korostaa.
Lisää aiheesta:
[download id=”75936″ /]
Hoiva-avustajilla on merkityksellinen rooli hoivatyössä – kyse ei ole pelkistä tukipalvelutehtävistä
Lisätiedot:
Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772
Päivitetty 17.6. / Lisätty asiasana