Hyvä perehdyttäminen on kaikkien etu – Uusi opas kertoo 5 asiaa, jotka työnantajan pitää muistaa opiskelijan ohjaamisessa

Kun ohjaaja saa perehdytykseen riittävästi aikaa ja korvauksen, harjoittelijasta voi tulla kallisarvoinen resurssi. Onnistuneesta työharjoittelusta hyötyvät opiskelija, työnantaja ja ohjaaja.
Tilanne on tavallinen yhä useammalla sosiaali- ja terveysalan työpaikalla: opiskelija tulee työharjoitteluun tai oppimaan ammatin oppisopimuksen kautta.
Ikävän yleistä kuitenkin on, että opiskelijan perehdyttäminen työhön ja sisäänottaminen työyhteisöön ontuvat. Sote-työpaikat eivät aina ole varanneet harjoittelijan ohjaamiseen riittäviä resursseja.
Ikävän usein opiskelijan perehdyttäminen ontuu.
Kuinka vihkiä opiskelija työn saloihin niin, että perehdytyksestä on maksimaalinen hyöty ja ilo sekä työnantajalle että harjoittelijalle? Käytäntöjä ja vinkkejä opiskelijan perehdyttämiseen tarjoilee uunituore Onnistunut ohjaus oppimisen tukena -opasvihko.
Oppaan ovat laatineet yhteistyössä yksityisen sosiaalipalvelualan työmarkkinajärjestöt JHL, Hyvinvointiala Hali, Tehy, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Toimihenkilöliitto Erto sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty. Pääset tutustumaan oppaaseen tämän jutun lopussa.
Perehdytyksen viisi tärkeää aluetta
Oppaan vinkit luovat edellytyksiä opintoihin liittyvässä harjoittelussa olevan opiskelijan tai oppisopimusopiskelijan onnistuneelle ohjaukselle sekä opiskelijan oppimisprosessille.
Vinkit jakautuvat viiteen alueeseen:
- Perehdytys
- Opiskelija osana työyhteisöä
- Opiskelijan ohjaaminen
- Nimetty ohjaaja
- Yhteistyö oppilaitoksen sekä työnantajan ja työntekijän välillä
Ohjaaminen pitää korvata
Kyse ei ole ainoastaan siitä, että perehdyttäjä hanskaa hommansa. Hänen on myös saatava työnantajalta tukea, sekä ajan että korvauksen muodossa.
Nyt harjoittelijan ohjaaminen tulee tavan takaa tehtäväksi normaalityön päälle – ja liian usein vastikkeetta.
Ohjausoppaan taustalla on vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen reformi. Reformin vuoksi toisen asteen koulutus painottui entistä vahvemmin työpaikoilla suoritettavaksi.
Jokaisen ohjaajan pitäisi voida saada tehtäväkohtaista lisää.
– Opiskelijat menivät yhä useammin työpaikoille oppimaan ilman, että työhön perehdyttämiseen oli valmiuksia. Syntyi vahva tarve varmistaa, että ohjaajilla on resurssit perehdyttää harjoittelijat kunnolla ja että he saavat siitä korvausta, kuvailee sopimusasiantuntija Kari Bagge.
Reformin vuoksi työssäoppimisen koulutuskorvauksista luovuttiin. Baggen mukaan käytäntö on kahden vuoden aikana osoittanut, että koulutuskorvaukset pitäisi palauttaa.
– Jokaisen ohjaajan pitäisi voida saada tehtäväkohtaista lisää. Samoin henkilökohtaista pätevyyslisää voisi hyödyntää niille, jotka koordinoivat ohjausta. Laatu ei saa kärsiä, tehtiin ohjaamista millä ehdoilla tahansa.
Opiskelija, perehdyttääkö harjoittelupaikkasi sinut oikein? Työnantaja, kuinka perehdytät opiskelijan hyvin? Pääset tutustumaan Onnistunut ohjaus oppimisen tukena -oppaaseen kokonaisuudessaan alta. Opas avautuu pdf-tiedostona.
[download id=”76124″ /]