Välinehuolto lääkkeitä testaavassa laboratoriossa

Välinehuoltaja Tarva Venäläinen kirjoittaa työstään lääkkeitä testaavassa laboratoriossa. Siellä välinehuoltajan tehtävänä on kerätä, pestä, kuivata ja tarkastaa tutkimuksissa käytetyt välineet. Moniportaisen huollon jälkeen välinehuoltaja palauttaa välineet takaisin paikoilleen.

Välinehuoltaja Tarja Venäläinen kirjoittaa työstään lääkkeitä testaavassa laboratoriossa.

Välinehuoltajan tehtävänä on huolehtia tutkimuksissa käytettävien välineiden keräämisestä, pesusta, kuivauksesta, tarkastuksesta ja välineiden palauttamisesta takaisin paikoilleen.

Puhdistustapahtuma alkaa keräämällä kärryillä likaiset välineet (jotka laborantit ovat jo esihuuhdelleet) toimipisteistä, minkä jälkeen valitaan telineet, joissa ne laitetaan koneeseen tai valitaan käsipesu. Joskus välineet saattavat olla niin likaisia tai rasvaisia, että ne tarvitsevat esiliotusta.

Pesun jälkeen välineet nostetaan kuivauskaappiin kuivamaan, lasiset välineet ovat kuumia ja niitä nostellessa täytyy käyttää suojakäsineitä jotka suojaavat lämmöltä.

Lasivälineet kuivuvat noin tunnissa, jos lämpökaapin lämpötila on noin 100 astetta (jotkut välineet esim. mittapullot tarvitsevat pidemmän kuivumisajan). Kuivaneet ja jäähtyneet välineet palautetaan puhtaiden välineiden kärryllä takaisin paikalleen. Tämä puhdistustapahtuma toistuu monta kertaa päivässä.

Välinehuoltajan tehtäviin kuuluu myös käytettävien koneiden kunnon ylläpitäminen laitekorttien, validointisuunnitelmien ja laitepäiväkirjan avulla.

Laitekortissa on tiedot koneen merkistä, laitetunnuksesta, laiteluokasta, konetyypistä ja mallista, valmistusnumerosta, sijaintipaikasta, hankintapäivästä, käyttöönottopäivästä, valmistajasta/toimittajasta, vastuu- ja varavastuuhenkilöstä, vastuuasiantuntijasta sekä määräaikaistoimenpiteistä.

Validointisuunnitelmassa varmistetaan siinä määrätyillä tehtävillä koneen täyttävän ne kriteerit, jotka sille on asetettu. Lämpötilat ja ohjelmat ovat sellaisia kun ne on määritelty ja pesutulos on kriteerit täyttävä.

Laitepäiväkirjaan merkitään määräaikaistehtävät jotka tehdään päivittäin (pohjasihdin puhdistus, pesulapojen tarkistus), viikoittain (suihkuputkien tarkistus, pesuaineiden tarkistusmittaus), kuukausittain (pesulapojen pesu, tositestien teko: testilikaliuskoilla testataan koneen pesutehoa), 3 kertaa vuodessa (labqualitytestit: testilikaa sisältävät koeputket pestään koneessa ja putket lähetään ulkopuolisen tahon tutkittavaksi), kerran vuodessa tilataan ulkopuolinen koneen vuosihuolto.

Laboratoriovälinehuoltajan työssä haastetta työhön antaa välineiden herkkyys. Vaikka lasi kestää hyvin kuumuutta, se haurastuu iän myötä ja kestää vähemmän kolahduksia. Välineiden tarkastus on myös tärkeää, koska pienikin särö tai lika voi pilata tutkimustuloksen tai aiheuttaa työntekijälle vaaratilanteen.