Silmäinstrumenttien huolto

Välinehuoltajat Marketta Jääskeläinen ja Eeva Silander kertovat, miten silmäinstrumentteja huolletaan. Instrumentit käyvät läpi monta puhdistus- ja tarkastusvaihetta, ennen kuin ne voidaan ottaa käyttöön.

Välinehuoltajat Marketta Jääskeläinen (vas.) ja Eeva Silander kirjoittavat silmäinstrumenttien huollosta.

Silmäinstrumentit ovat mikroinstrumentteja, erittäin hentoja ja herkästi vaurioituvia. Niiden käsittely vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.

Instrumentit pestään desinfioivassa ultraäänipesukoneessa tai dekopesukoneessa.
Pesua varten instrumentit avataan ja asetellaan pesualustalle, jossa on silikonimatto tai
telineisiin, joissa ne eivät pääse liikkumaan varoen varsinkin niiden teräosia.

Onteloiset välineet yhdistetään vesipisteeseen joko suoraan tai adapterilla esim. phako käsiosa, i/a kärjet.

Remove liima-aineen poistopyyhkeellä poistetaan liimajäämät instrumentista ennen pesua.

Pesun jälkeen instrumentit kuivataan kuvauskaapissa. Onteloiset kuivataan paineilmalla (kevyesti) ennen kuivauskaappiin laittoa.

Kuivat instrumentit tarkistetaan mikroskoopilla. Tarvittaessa jäykät instrumentit öljytään käyttäen steriloinnin mahdollistavaa öljyä ja likaiset instrumentit viedään uusintapesuun.

Ne välineet joita ei voida puhdistaa pesukoneessa, desinfioidaan Virkon liuoksessa 10 minuuttia, jonka jälkeen ne pestään 1% Erinox liuoksessa, huuhdellaan, kuivataan ja tarkistetaan mikroskoopilla.

Uusintapesussa yksittäiset likaiset instrumentit pestään käsin Erinox-liuoksessa käyttäen hammasharjaa, wipetliinaa tai hammasväliharjaa.

Pinttyneisiin lika- tai ruostetahroihin voidaan käyttää CL 300 puhdistus- ja kiillotusainetta, jota hierotaan kevyesti tahroihin ja huuhdellaan hyvin. Voidaan kokeilla myös liotusta Steelliuoksessa, joka on hapan erikoisaine vaikeasti irtoavien kalkki-, lika-ja ruostetahrojen poistoon.

Jos instrumentteja joudutaan seisottamaan ennen pesua voidaan niihin suihkuttaa geeliä estämään lian kiinnijääminen.