Siivoustyön kehittäminen onnistuu parhaiten silloin, kun henkilöstö ja työnantaja sopivat yhdessä siitä, miten kehitystyötä ryhdytään tekemään. Kehitystyön tueksi on hyvä perustaa ohjaus- ja seurantaryhmä, jossa on edustus sekä henkilöstöstä että työnantajalta. Yksi kehittämisen väline on mitoitus. Siivoustyön mitoituksen tekijäksi valittavalla on oltava ammattitaito mitoituksen tekemiseen.
Mitoitus – työn kehittämisen väline
Puhtauspalveluiden kehittämishankkeet käynnistyvät yleensä halusta kohottaa tuloksellisuutta, tuottavuutta sekä työelämän laatua yhteistyössä henkilöstön kanssa.
Siivoustyössä kehittämisen edellytyksenä on henkilöstön- ja työnantajan edustajien yhteisesti sopima menettelytapa. Kyse on Kunnallisen alan työsuojelun yhteistoimintasopimuksen 3 § 4 kohdan mukaisesta toiminnasta.
Ohjaus- ja seurantaryhmä
Työpaikolla yhteistoiminnallisuus toteutuu parhaiten perustamalla ohjaus- ja seurantaryhmä. Työntekijät ja työnantaja nimeävät omat edustajansa. Myös työsuojelun ja työterveydenhuollon edustajien olisi suositeltavaa kuulua ohjaus- ja seurantaryhmään tai näitä tahoja olisi ryhmään hyvä kuulla.
Tutustu:
Ohjaus- ja seurantaryhmän tehtavät puhtauspalvelualalla
Mitoitus
Siivoustyön mitoituksen tekijäksi valittavalla on oltava ammattitaito mitoituksen tekemiseen. Markkinoilla on useita yksityisten atk-ohjelmatahojen ylläpitämiä puhtauspalveluhenkilöstön työmäärälaskentaan tarkoitettuja ohjelmia.
Ohjelmissa on eroja, mutta työntutkimukseen perustuvat menetelmä- ja aikastandardit ovat pohjana kaikissa.
Tietokoneohjelmat helpottavat tietojen ajan tasalla pitämistä. Edellytyksenä tietenkin on, että muutokset viedään ”koneelle” aina, kun
- joku tila poistuu käytöstä
- tulee uusia tiloja
- tiloja saneerataan
- tilojen kalusteasteet ja pintamateriaalit muuttuvat
- laatutasoa muutetaan
- otetaan käyttöön tehokkaampia työvälineitä ja koneita.