Toteutuuko perhepäivähoitajien kuukausipalkka viimeinkin?

Kunnallisten omassa kodissaan työskentelevien perhepäivähoitajien sopimusneuvottelut ovat käynnistyneet 18.1.2022 hyvässä yhteishengessä. Työntekijöitä näissä neuvotteluissa edustaa Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) ja työnantajapuolta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
Käynnistyneissä sopimusneuvotteluissa JHL:n tavoitteena on vihdoinkin saada omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat kiinteän kuukausipalkan piiriin. Tavoite on iso, koska nykyinen perhepäivähoitajien palkkausrakenne eroaa täysin muiden kuukausipalkkaisten palkkarakenteesta. Toteutus vaatii paljon yhteensovittamista ja muutosta.
Jatkuvan neuvottelun periaatteen pohjalta olemme yrittäneet löytää hyvää ratkaisua jo muutaman vuoden ajan.
Syksyllä 2019 viidellä paikkakunnalla kokeiltiin paperilla kolmen erilaisen palkkausvaihtoehdon toimivuutta. Kokeilun perustella näytti siltä, että kuukausipalkkaan siirtyminen aiheuttaisi todella isoja kustannuksia.
Muutoksen aiheuttamien kustannusten laskennassa on todella paljon tekijöitä, joista on vaikea saada tarkkaa tietoa. On siis neuvottelukysymys, minkälainen hintalappu tälle muutokselle lasketaan.
En lähde arvailemaan, paljonko kuukausipalkka olisi
Emme halua antaa turhia lupauksia jäsenillemme. Siksi en lähde vielä arvailemaan, paljonko perhepäivähoitajien kuukausipalkka olisi. Koska muutos on suuri, siihen saatetaan tarvita jonkinlaista palkkaohjelmaa tuleville vuosille. On muistettava, että sopimusneuvotteluissa on tietty kustannusvarallisuus, jolla on vaikea kerralla toteuttaa isoja muutoksia. Joudumme myös miettimään, olemmeko valmiita käyttämään koko tuon varallisuuden tähän ratkaisuun?
Uskon, että saavuttamalla tavoitteen kiinteästä kuukausipalkasta helpottaisimme monen perhepäivähoitajan taloudellista selviytymistä. Palkan suuruus ei olisi enää riippuvainen varattujen hoitopaikkojen määrästä. Nykyinen palkkausjärjestelmä mahdollistaa sen, että jos perhepäivähoitajalta on varattu vain yksi hoitopaikka, hänen kuukausiansionsa jää alle 900 euron, vaikka hänen työtuntinsa ovat täydet, eli keskimäärin 40 tuntia viikossa.
Palkkauksen parantaminen vaikuttaisi myös siihen, että alalle saataisiin uusia työntekijöitä.
Hinta-laatusuhteeltaan perhepäivähoito ei ole kallista
Olemme miettineet palkkauksen kehittämisen vaikutusta kunnallisten perhepäivähoitajien määrään. Miksi perhepäivähoitajien määrä vain vähenee vuosi vuodelta, vaikka perhepäivähoito on tärkeä taapero- ja leikki-ikäisten varhaiskasvatuksen muoto.
KT:n tekemän selvityksen mukaan lokakuussa 2020 perhepäivähoitajia työskenteli 264 kunnassa vain noin 3 000. Vuonna 1990 heitä oli 27 000.
Työnantajapuolelta on kuulunut erilaisia perusteluja kunnallisen perhepäivähoidon ”alasajoon”. Tavoitteena on voinut olla halu varhaiskasvatuspalvelujen yksityistämisestä. On myös ollut näkemyksiä siitä, että perhepäivähoito on liian kallis hoitomuoto. Tätä emme JHL:nä allekirjoita, sillä hinta-laatusuhteeltaan perhepäivähoito ei ole kallista järjestää.
Kuntapäättäjillä ja virkamiehillä on iso vastuu ja valta päättää siitä, miten kunnassa varhaiskasvatuspalvelu toteutetaan. Valitettavasti usein kuulee, että perheille ei edes tarjota tätä vaihtoehtoa.
Jäsenistömme toive on, että perhepäivähoidon arvostus osana muuta varhaiskasvatusta paranisi, ja että heille maksettaisiin kiinteää kuukausipalkkaa riippumatta varattujen hoitopaikkojen määrästä. Tämän toiveen me nyt yritämme täyttää. Uskoisin meillä olevan tähän hyvät mahdollisuudet, sillä kaikki neuvotteluosapuolet tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että nyt on tämän muutoksen aika!