Ammattiliitto JHL ja vaikuttaminen

Yhteiskuntavaikuttaminen on tärkeä osa ammattiliitto JHL:n toimintaa. Sillä toteutamme perustehtäväämme eli parannamme yhdessä jäsentemme asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa, ja pidämme jäsenistämme huolta.    

JHL:lle yhteiskuntavaikuttaminen tarkoittaa sitä, että vaikutamme poliittiseen päätöksentekoon, virkamiesvalmisteluun, mutta myös yleiseen mielipiteeseen sekä mediaan. Vaikuttaminen ei jää valtakunnan tasolle hallitukseen, eduskuntaan tai ministeriöiden virkamiehiin, vaan se ulotetaan hyvinvointialueille ja kuntiin. Tätä työtä tekevät liiton asiantuntijat, aluetoimistot sekä yhdistykset.

Etsitkö tietoa siitä, miten itse voit JHL:n jäsenenä vaikuttaa? Katso sivu: Osallistu

Asiantuntevaa vaikuttamista

Jäsentemme työehtojen ja työolojen parantaminen onnistuu vasta sitten, kun työelämän lait ja toimintasäännöt eli normit ovat kunnossa. JHL:n on siksi oltava mukana vaikuttamassa siellä, missä lakien sisältöjä sorvataan. Meidän on esiteltävä näkemyksiämme myös siellä, missä hyvinvointialueiden ja kuntien päätöksiä tehdään. Työntekijöiden äänen on kuuluttava yhteiskunnassa. 

Vaikutamme tiedolla. Perustamme näkemyksemme ja kantamme tutkittuun tietoon sekä jäsentemme kokemukseen ja ymmärrykseen työstä ja arjesta. 

Teemme laajempia yhteiskunnallisia kannanottoja mm. vaaliohjelmilla ja asettamalla tavoitteita hallitusohjelmaan. Yksityiskohtaisempiin kysymyksiin vaikutamme antamalla lausuntoja esimerkiksi virkamiesvalmisteluun sekä eduskunnan valiokunnille. Meille tärkeiden asioiden tiimoilta tapaamme valmistelijoita ja päättäjiä ennen päätöstentekoa valtakunnallisella, alueellisella ja kuntatasolla.

Kantoja eri asioihin kerromme myös

  • tiedotteilla
  • tutkimuksiin ja selvityksiin perustuvilla politiikkasuosituksilla (= tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi)
  • asiantuntijoidemme kirjoittamilla blogeilla
  • osallistumalla keskusteluun sosiaalisessa mediassa. 

Kaikki keskeinen tieto on avoimesti saatavilla täällä nettisivuillamme, jhl.fi:ssä. 

JHL:n lausunnot − tärkeää vaikuttamista

Ammattiliitto JHL antaa lausuntoja eri päättäjätahoille yhteiskunnallisista asioista, esimerkiksi hallituksen lakiesityksistä. Lausunnot ovat liiton linjauksia yhteiskunnallisiin asioihin.