Vegaaninen kasvisruokakurssi, 2 pv

Tavoitteena on lisätä keittiöhenkilöstön ammatillista osaamista kasviproteiinien ja kasvikunnan raaka-aineiden laajemmasta käyttömahdollisuudesta. Koulutus antaa myös uusia valmiuksia raaka-aineiden käyttämiseen ja yhdistämiseen ravitsemuksellisesti. Koulutuksessa ohjataan käyttämään kotimaisia lähialueen raaka-aineita ja erityisesti huomioimaan ruokalistoilla satokaudet, lisäksi korostetaan kasviproteiinien merkitystä kasvisruoan ravitsemussisällön ja ruoan rakenteen koostamisessa. Myös kustannustietoisuuteen ja taloudellisuuteen kiinnitetään koulutuksessa huomiota.

Koulutus on tarkoitettu ravitsemisalojen ammattilaisille, yhdistelmätehtävissä toimiville ja aloille opiskeleville jäsenille. Osallistua voi kaikkialta Suomesta.

ti 12.9.2023
10:00 – 10:45 Kurssin avaus, käytännön asiat ja esittäytyminen
Wink Heini
10:45 – 11:30 Kasvikunnan raaka-aineet, kasvikunnan raaka-ainetietoutta,tkotimaiset kasviproteiinit
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
11:30 – 12:15 Lounas
12:15 – 13:00 Raaka-aine hankinta, lähiraaka-aine, kotimaisuus, luomu. Kustannustietoisuus, taloudellisuus
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
13:00 – 13:45 Vegaaniruoan koostaminen, ravitsemuksellisesti oikein mm. proteiini, kuitu, B12-vitamiini
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
13:45 – 14:15 Kahvi
14:15 – 15:00 Vegaaniruoat ruokalistalla, tuotteistetaanko itselle vai asiakkaalle?
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
15:00 – 16:30 Vegaaniruokien kehittämistehtävä: ruokalistasovellustehtävä 1-viikon ajalle yksilö/ryhmätyönä
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
17:30 – 18:30 Iltapäiväruokailu
ke 13.9.2023
08:30 – 10:00 Kehittämistehtävien esittely ja arviointi
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
10:00 – 10:45 Vegaaniruoan prosessointi/valmistus, käsittelymenetelmät, käsittelyn haasteellisuus
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
10:45 – 11:30 Monipuolinen raaka-ainekäyttö, elintarvikeriskit, ympäristövaikutukset (hiilijalanjälki)
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
11:30 – 12:15 Lounas
12:15 – 13:00 Vegaaniruoan rakenne, koostumus, kypsyysaste, värikkyys, ruoan houkuttelevuus, tuoksu
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
13:00 – 13:45 Vegaaniruoan maustaminen -tyrttien käyttö maustamisessa
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
13:45 – 14:15 Kahvi
14:15 – 15:00 Vegaaniruoan tarjoilu ja esille laitto, hävikki ja hävikin seuranta (biojäte) Jäikö jotakin kysyttävää - keskustelua
Kojo Margit, Ruokapalvelun ja ravitsemusalan koulutus- ja kehittämiskonsultti
15:00 – 15:45 Kurssin päätös, arviointi, todistukset
Wink Heini