JHL drar Helsingfors stad inför rätta på grund av lönehärvan
Fackförbundet JHL drar Helsingfors stad inför rätta på grund av lönebetalningsproblemen som pågått redan i månader.
Etikett:
löner (Töm)
Fackförbundet JHL drar Helsingfors stad inför rätta på grund av lönebetalningsproblemen som pågått redan i månader.
Löneförhöjningarna trädde i kraft den 1 oktober. De är justeringspotter och en del av arbets- och tjänstekollektivavtalet som ingicks i juni.
JAU, FOSU och KT har nått samförstånd om hur den centrala justeringspott som träder i kraft i oktober ska fördelas inom SH-avtalet. Potten kommer att fördelas som en allmän höjning.
Det är inte rätt att alla arbetstagare vid Helsingfors stad varje lönedag måste vara osäkra på om deras löner kommer att komma in på kontot och om summan kommer att vara korrekt. Att be om ursäkt betalar varken räkningar eller matinköp. Förfallodagen för lösningar är idag.
Samorganisationen Helsingin yhteisjärjestö JHL ry kräver att Helsingfors stad omedelbart löser lönebetalningsproblemen. Vice ordförande Timo Lautaniemi talar redan om en katastrof.
Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och fackförbundet JHL kräver att Helsingfors stad korrigerar problemen med sin lönebetalning och omedelbart anställer fler löneräknare för att utreda lönehärvan som nu har pågått i månader. Utöver dröjsmålsräntorna måste arbetstagare och tjänsteinnehavare även betalas ersättning för de skador som härvan orsakat.
Staten måste sätta den offentliga sektorns arbetsvillkor i skick med ett mångårigt löneprogram, kräver fackförbundet JHL. Det behövs lösningar redan vid vårens ramförhandlingar, eftersom det blir svårare och svårare att få yrkeskunnig arbetskraft inom bl.a. äldreomsorgen, småbarnspedagogiken och offentlig förvaltning.
Fackförbundet JHL kräver lönetransparens på den finländska arbetsmarknaden. Öppenhet bidrar till att minska löneskillnaderna. Det är lättare för arbetstagaren att framställa sitt löneanspråk rätt, när hen vet vad andra förtjänar för samma eller liknande arbete. Fackförbundet har nyligen publicerat en heltäckande utredning om temat.
Destia håller styvnackat fast vid sina avsikter att byta till ett billigare kollektivavtal. Bytet skär ner lönerna med hundratals eller upp till tusen euro i året. JHL blir tvunget att försvara sig mot bolagets anställningsvillkor med en ny strejk. Fackförbundet är berett att förhandla om anställningsvillkoren med snabb tidtabell men Destia vägrar upprepade gånger att samarbeta.
JHL förhandlingsmål för den privata socialservicebranschen är kännbara lönepåslag, förbättrade anställningsvillkor och en förstärkt ställning för förtroendemännen. Nu är det slut på gratisarbetet och den förlängda arbetstiden också inom socialservicebranschen.
Det nya kollektivavtalet utvecklar de personliga assistenternas anställningsvillkor på många sätt. Nivån på lördagstilläggen stiger, erfarenhetstilläggen höjs, lönerna stiger den 1 mars med en allmän förhöjning och nyårsdagen blir ledig dag med lön. Förhandlingsresultatet nåddes tisdagen den 21 januari på kvällen.
Den förlängda arbetstiden som konkurrenskraftsavtalet medförde ska bort från kommunernas kollektivavtal, konstaterar JHL. Dessutom behöver proffsen inom den offentliga sektorn löneförhöjningar som förbättrar köpkraften och förminskar lönegapet mellan den offentliga sektorn och exportbranscherna.
Det är ingen brist på utmaningar i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna. Bland annat lönefrågor har väckt het debatt. Det ser ut som att arbetsgivarna vill ta efter de löneuppgörelser som industribranschen kom överens om under hösten.
Inom flesta JHL-branscher börjar kollektivavtalsförhandlingarna under november och december. JHL:s mål i förhandlingarna är att förbättra bland annat medlemmarnas köpkraft och arbetsvillkor.