Här är fackförbundet JHL:s nya styrelse
Tisdagen den 7 juni valde fackförbundet JHL:s representantskap förbundets nya styrelse för 2022−2027. Av de 25 styrelsemedlemmarna är 18 nyinvalda. Styrelsen leds av JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.
Etikett:
förbundsstyrelsen (Töm)
Tisdagen den 7 juni valde fackförbundet JHL:s representantskap förbundets nya styrelse för 2022−2027. Av de 25 styrelsemedlemmarna är 18 nyinvalda. Styrelsen leds av JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.
Fackförbundet JHL anser att det nu är dags att stimulera ekonomin, inte göra nedskärningar. Först efter coronakrisen kan den offentliga ekonomin gradvis balanseras. JHL kräver att regeringen vid sin halvtidsöversyn ger kommunerna resurser för att minska visstidsanställningar och bromsa kommunernas utläggningar av tjänster.
På grund av situationen med coronaviruset flyttades det representantskapsmöte som var planerat till den 26 maj till idag. Mötet pågår via distansförbindelser. Under förmiddagen beslutade representantskapet om många personbyten både i representantskapet och i styrelsen.
JHL:s styrelse godkände torsdagen den 2 april kollektivavtalet för Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut Oy. Det tvååriga avtalet inkluderar löneförhöjningar enligt den allmänna linjen och konkurrenskraftsavtalets förlängda arbetstid utan lön slopas.
JHL:s representantskaps höstmöte pågår i Vanda 13 - 14.11. På agendan finns bland annat beslut om förbundets medlemsavgifter, budget och verksamhetsplan för år 2020. Det skedde också ett flertal personbyten i representantskapet och förbundsstyrelsen.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL gläder sig över att förtroendet håller på att återställas på arbetsmarknaden i Finland. Den nya regeringen börjar genomföra arbetslivsreformer tillsammans med fackrörelsen och arbetsgivarna. Regeringen binder sig också till att skrota aktiveringsmodellen som JHL har motsatt sig från första början.
JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine och representantskapets ordförande Sirkka-Liisa Kähärä säger att förtroendet för landets regering återställs genom att förbättra de plågade arbetstagarnas, arbetslösas, barnens och de äldres ställning i det kommande regeringsprogrammet.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL är nöjt med att vårdreformen inte genomförs i den form som den nuvarande regeringen föreslår. Finlands social- och hälsovårdstjänster måste förnyas så att hälsoklyftorna förminskas och huvudansvaret för servicen förblir hos den offentliga sektorn.
JHL inleder organisationsmässiga åtgärder för att motsätta sig uppsägningslagen. Åtgärdena verkställs ifall landets regering inte avslutar beredningen av lagen - de framskrider och utvidgas stegvis. Detaljer om dem samt tidpunkten för inledande meddelas senare. JHL:s styrelse beslutade enhälligt om åtgärdena vid sitt möte 30.8.
JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine kräver att Finlands regering annullerar sina planerade skattesänkningar och istället lyfter upp tryggandet av servicen. För att ge tyngd åt kraven annonserar förbundet för servicen i de största dagstidningarna.
Regeringens avsikter att ändra på arbetsavtalslagen och försämra uppsägningsskyddet på personrelaterade grunder drabbar de kvinnodomierade branscherna hårdast. Förbundsledarna anser att planen hotar jämställdhet och utökar ojämlikheten mellan könen på arbetsmarknaderna.
Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen.
JHL är ett fackförbund som för samman anställda och studerande inom bland annat kommunsektorn, statssektorn och de privata välfärdsbranscherna.
Den beslutsfattande makten tillhör medlemmarna i JHL. Representantskapet väljs bland medlemmarna och beslutar hur förbundet använder sina finansiella resurser och planerar sin verksamhet. Representantskapets beslut genomförs av JHL:s styrelse.