Vägbeskrivning till institutet och praktisk information för kursdeltagare

JHL-insitutet, Sörnäs strandväg 23, Helsingfors. Det är lätt att ta sig till institutet med kollektivtrafiken.

JHL-institutet övergår stegvis till närundervisning

JHL-huset i Helsingfors är för närvarande huvudsakligen stängt. Under våren 2022 öppnar vissa funktioner begränsat. Övergång till närstudier gäller inte kurser som redan planerats att genomföras på distans.

Ankomst till JHL-institutet

Institutet ligger ca 15 minuter från Helsingfors centrum om du tar

 • metron mot Nordsjö eller Mellungsbacka, stig av i Sörnäs
 • bussarna 55, 16 och 16X, som kör från Järnvägstorget direkt till Sörnäs strandväg, Södervik hållplats ligger nästan direkt mittemot JHL-huset.
 • Biljettförsäljningen på spårvagnar har upphört, du måste köpa biljetten förrän du stiger på spårvagnen
 • med språvagn 6 eller 6T mot Arabia eller 7 mot Böle. Stig av vid Göksgränd.
 • Du kan köpa biljetter t.ex. med HRT:s mobilapp och från biljettautomater och R-kiosker. Mer information på HRT:s webbplats.

Tidtabeller

Gå in på HRT:s webbplats Tidtabeller och rutter , ange datum och klockslag för de alternativ du vill kolla upp. Du får olika alternativ för hur du kan ta dig till JHL-huset.

 • Du kan välja t.ex. Hagnäs, Helsingfors järnvägsstation eller Böle station som avfärdsplats.
 • Välj Sörnäs strandväg eller Sörnäs metrostation som destination.
 • Ange datum.
 • Du kan också ange klockslag.
 • Välj rutt.

Applikationen visar också metro- och busstidtabeller, samt gång- och cykelvägar.

Läs också HSL:s nyhetsartikel om hur ombyggnadsarbetena på Tavastvägen påverkar kollektivtrafiken. I nyheten finns noggrann information om undantagsarrangemangen.

Från flygplatsen till JHL-institutet

Resan från flygplatsen tar ca 30–40 minuter.

 • med flygplatsbussen nummer 615. Stig av vid Sörnäs metrostation.
 • med närtågen I och P, plattform 1. Fortsätt med buss eller metro från järnvägsstationen.
 • Biljettpriser 2020, zon ABC: mobilbiljett 4,10 €

JHL-institutet på Google Maps

Egen bil

Det finns goda kollektivtrafikförbindelser till institutet och bara ett begränsat antal parkeringsplatser för gäster. Parkeringsplatser kan inte heller reserveras på förhand. Anmäl dig till receptionen när du kommer till institutet. Vid hotellen finns gott om avgiftsbelagda parkeringsplatser.

Passerkort och praktiska arrangemang under kursen

Vid JHL-institutets reception får du ett gästkort som du ska använda i JHL-huset. Kursdeltagare får också ett resekort som de kan använda i huvudstadsregionens kollektivtrafik. Resekorten är personliga – se till att du inte tappar bort kortet, eftersom vi inte ger ut nya kort istället för borttappade kort. Institutet har också lånecyklar för kursdeltagare.

Vi rekommenderar att kursdeltagarna sparar kvitton för alla själv betalda resekostnader, eftersom de ska bifogas till reseräkningen.

Bagage

Bagageförvaring finns vid både institutet och hotellet.

Måltider

Vid JHL-institutet finns en avgiftsfri kaffeautomat i tredje våningens kaffeutrymme, frukost serveras inte.

Under kursdagen serveras en mångsidig lunch, eftermiddagskaffe och middag. All mat som serveras är laktosfritt. Det finns också glutenfria alternativ. Även helsingforsbor kan delta i middagen.

Eventuella matallergier ska helst meddelas i god tid före kursen. Du kan uppdatera informationen i mittJHL.

Turvas organisationsförsäkringar för JHL-medlemmar

Organisationsförsäkringen gäller över hela världen när du medverkar i fackliga uppdrag och evenemang, inklusive kurser och utbildningar vid JHL-institutet.

Den gäller så snart du har åkt hemifrån, från din arbetsplats eller din fritidsbostad på en facklig resa, på destinationsorten och ända tills du kommer tillbaka från resan. Organisationsförsäkringen kan ersätta bland annat vårdkostnader för olycksfall eller plötslig sjukdom som börjar under resan.

Märk att organisationsförsäkringen inte gäller när du deltar i avlönade utbildningar eller i utbildningar och evenemang på distans. JHL:s olycksfallsförsäkring för fritiden ersätter inte heller vårdkostnader för olyckor som inträffat vid distansstudier hemma eller i en fritidsbostad.

Om du drabbas av en olycka eller blir sjuk på en kurs eller utbildning vid JHL-institutet, kan du ansöka om ersättning med en elektronisk skadeanmälan till Turva. Du kan lämna in den här.

Mer information om medlemsförsäkringar hittar du på Turvas webbplats.

Annan viktig information

JHL:s förbundsförsäkring gäller också under kurstiden. Vid sjukdomsfall ska du omedelbart kontakta kursförvaltningen eller din arbetsgivare (lokala kurser).

JHL-institutets lokaler har byggts med tanke på tillgänglighet.