Från och med 16.6.2020 kan inte längre undantag göras för några som helst uppgifter eftersom regeringen upphävde förordningarna om ibruktagande av undantagslagen.
Undantagsåtgärder kan tillämpas
- på yrkespersoner inom hälsovården som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) och förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (564/1994) samt på personer som uppfyller förutsättningarna för att få arbeta med yrkespersoners uppgifter, vilka är
- läkare, tandläkare, sjukskötare, hälsovårdare, laboratorieskötare, fysioterapeuter, röntgenskötare, provisorer, farmaceuter och närvårdare.
- på yrkespersoner inom socialvården enligt lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015) och förordningen om yrkesutbildade personer inom socialvården (153/2016), vilka är
- socialarbetare, socionomer, geronomer, rehabiliteringshandledare, närvårdare, hemvårdare och vårdare av utvecklingsstörda som avlagt examen på skolnivå innan närvårdarexamen fanns.
- på andra yrkespersoner inom social- och hälsovårdsenheterna än de som avses i lagarna om yrkespersoner, vilka är
- yrkespersoner inom anstaltsvården, logistiktjänster, tvätteritjänster, instrumentvård, teknisk service, bespisning och transport av patientmåltider, säkerhetstjänster och personer som ansvarar för IT-stöd samt personer inom läkemedelsförsörjningen inom andra uppgifter än yrkespersoner inom social- och hälsovård.
Också på personer inom ovanstående uppgifter kan undantagsåtgärder i anslutning till arbetstid och semester tillämpas om coronavirusepidemin så kräver.
- Dessa undantagsbefogenheter kan utnyttjas endast om situationen inte är hanterbar med regelmässiga befogenheter.