Gå till innehållet

Hur påverkar strejken min semester? Kan jag delta i utbildningar under en strejk?

När man varslat om strejk, är det inte längre möjligt att komma överens om att ta ut semester under strejktiden. Semester kan inte fastställas att inledas under en strejk som redan inletts.

Om din semester har börjat före strejken, fortsätter den trots strejken. Då är du alltså på semester och inte i strejk. Arbetsgivaren ska betala lön på normalt sätt för semestern.

Om strejken fortsätter efter semestern, ska den som återvänder från semestern meddela arbetsgivaren att man återgår från semestern och går i strejk – annars kan frånvaron tolkas som så kallad olovlig frånvaro. Det lönar sig att meddela skriftligen.

Semesterdagar som hållits under strejken beaktas som dagar i arbete då semesterrätten räknas ut, så för de dagarnas del intjänar man semester.

Om strejken inleds före den fastställda semestern inleds, annulleras semestern automatiskt. Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda den annullerade semestern senare. Om semestern fortsätter efter att strejken avslutats, inleder personen semester.

Tidpunkten när semestern fastställs är inte avgörande för om personen är i strejk eller på semester. Det som avgör är vilkendera – strejken eller semestern – som konkret inleddes först.