Gå till innehållet

Är jag i strejk eller på semester?

När man varslat om strejk, är det inte längre möjligt att komma överens om att ta ut semester under strejktiden. Semester kan inte fastställas att inledas under en strejk som redan inletts.

Om din semester har börjat före strejken, fortsätter den trots strejken. Då är du alltså på semester och inte i strejk. Arbetsgivaren ska betala lön på normalt sätt för semestern.

Om strejken fortsätter efter semestern, ska den som återvänder från semestern meddela arbetsgivaren att man återgår från semestern och går i strejk – annars kan frånvaron tolkas som så kallad olovlig frånvaro. Det lönar sig att meddela skriftligen.

Semesterdagar som hållits under strejken beaktas som dagar i arbete då semesterrätten räknas ut, så för de dagarnas del intjänar man semester.

Om strejken börjar innan den fastställda semestern börjar, annulleras semestern automatiskt. Arbetsgivaren är skyldig att bevilja semester vid en senare tidpunkt, istället för semestern som annullerades. Om semestern fortsätter efter att strejken tagit slut, fortsätter arbetstagarens semester.