Gå till innehållet

Pappas hammare och mammas symaskin

– Jorma Peussa

Främjande av jämlikhet för kvinnor är också i männens intresse, skriver Jorma Peussa som är specialsakkunnig vid JHL i sitt blogginlägg på internationella kvinnodagen.

För länge sedan besökte jag barnrådgivningen som nybliven pappa. Min fru och jag fick goda skötselråd för vår baby. När rådgivningshälsovårdaren berättade om hur man matar, tvättar och klär babyn, riktade hon sig till mamman. Då allt det viktigaste var genomgånget, kom hemmets tekniska apparater på tal. Nu riktades blicken mot mig. Jag lärde mig åtminstone att man inte får fästa en lampa i spjälsängen eftersom den kan falla och i värsta fall tända eld på lakanen. Jag lyssnade noga när turen kom till anvisningar för män.

När det gäller fostran av barn och hantering av vardagen har mannen ofta endast en assisterande roll. Mannen är den som lyfter de tunga sakerna och använder högljudda maskiner. Mannen får inte ha hand om byktvätten, för då blandas de vita skjortorna med de röda strumporna i samma tvättomgång. Många barn lär sig fortsättningsvis att säga att det är pappas hammare och mammas symaskin.

Många tycker det är roligt att förstärka den här uppfattningen om män som hjälplösa klåpare. Saken kvitteras ofta som humor. Ofta tänker man att det är harmlöst att skratta åt berättelser där kvinnan köper en glasstrut åt mannen och hela tiden måste följa med att mannen inte kladdar ner sina nytvättade sommarbyxor med glassen. De här berättelserna om klantiga män låter man fortfarande gå som humor, men jag gissar att inte länge till.

Om några år är det lika inkorrekt att skratta åt klantiga män som det är att skratta åt blondiner idag. Förr var det helt normalt att berätta historier där en kvinna går till bilverkstaden och ställer enfaldiga frågor och därmed med kvinnlig logik bevisar att hon inget förstår om bilar.

Till all lycka finns det gott om kvinnor som inte vill upprätthålla någon tudelning mellan män och kvinnor. De kallas feminister. Okunniga och hjälplösa män passar inte in i feministens världsbild. En feminist vill inte på längre sikt ha män i sin omgivning som inte kan ta ansvar för normala vardagliga uppgifter.

Många män har inte noterat att feministerna har ändrat världen i en bättre riktning. Också för oss män. Feministerna inte bara uppmuntrar männen att skärpa sig utan kräver att män och kvinnor tillsammans och jämlikt tar hand om alla uppgifter både i hemmet och i arbetslivet. Det finns fortsättningsvis länder där jag borde agera chaufför åt släktens alla kvinnor. Jag önskar ingen sådan extra uppgift åt mig. Det vore onödigt. Jag tycker det är mycket trevligare att spendera min fritid självständigt, än att använda den för uppgifter som kvinnorna inte ”får” göra eller som de ”inte klarar av”.

Av alldeles själviska orsaker önskar jag fler feminister omkring mig.

Glad kvinnodag!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*