Gå till innehållet

Ordförande Päivi Niemi-Laine: Bästa JHL-medlem, Finland klarar sig tack vare din insats

– Päivi Niemi-Laine

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine sänder detta meddelande till alla medlemmar i JHL, vars arbete nu är mer värdefullt än någonsin förr.

Bästa JHL-medlem,

Vi lever i exceptionella tider. Finlands regering har utlyst undantagsförhållanden. Det här är nytt för oss alla. Coronavirusepidemin som fick sin början i Kina har fått hela världen på knä. Nu är det vi finländare som måste tänka på hur vi kommer på fötter igen.

Då Finland stänger sina dörrar, begränsar socialt umgänge och uppmanar till distansarbete är det du – JHL-medlem – som håller landet på fötter. Tack vare din insats kan de sjuka skötas i rena utrymmen med rena redskap och instrument. Tack vare din insats kan de personer som tryggar samhällets livsviktiga funktioner gå till arbetet, för du tar hand om deras barn. Tack vare dig serveras maten på vårdinrättningarna också idag på rena kärl. Tack vare dig kan alla som behöver ta sig till jobbet ta sig fram. Listan kan förlängas i oändlighet. Utan dig skulle Finland inte klara sig.

En stor del av JHL-medlemmarna kan inte jobba på distans idag, utan behövs just där smittorisken är som störst. Ändå kommer de till arbetet utan att tveka. I den här situationen behöver våra medlemmar aktuell information om coronavirusets inverkningar på arbetet. Vi informerar regelbundet våra medlemmar om situationens utveckling på vår coronavirus-temasida.

Å andra sidan förorsakar coronavirussituationen osäkerhet hos många om det egna arbetets fortsättning och de egna inkomsterna. Permitteringar och i värsta fall uppsägningar kommer att ske.

Situationen oroar många av oss. Därför gör vi på JHL allt vi kan för att stödja dig som jobbar i frontlinjen med risk för att utsätta dig själv. Vi gör allt vi kan för att du ska kunna utföra ditt jobb på ett så normalt sätt som möjligt. I undantagsförhållanden kan arbetsgivaren kräva att du sträcker dig längre än normalt och fatta beslut som påverkar din vardag. Därför försöker vi på JHL garantera att du har tillgång till aktuell information. Att betjäna dig är det viktigaste för oss.

Samtidigt som du kämpar mot viruset, måste vi alla följa de anvisningar som landets regering ger, så att du lättare ska kunna utföra ditt arbete. Vi måste alla komma ihåg vårt ansvar, så att så få som möjligt blir sjuka och behöver vård.

Alltför ofta glömmer vi att visa vår uppskattning för dem vars förtjänst det är att vi kan leva utan oro. I undantagssituationer förstärks detta. Det är dags att tacka alla JHL-medlemmar. Var och en.

När krisen till slut är förbi, kan vi konstatera: Vi övervann den tillsammans! Tack för din insats.

***
P.S. Som medlem får du trygghet, stöd och råd i olika situationer i arbetslivet. Anslut dig som medlem i JHL.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*