Gå till innehållet

Ge din kommunalvalsröst till arbetstagarna och de offentliga tjänsterna

– Päivi Niemi-Laine

De offentliga tjänsterna är viktiga för finländarna och fackrörelsen upplevs i stort som en garant för det finländska välfärdssamhället. JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine uppmuntrar alla att i kommunalvalet rösta på en kandidat som förstår arbetstagarnas ställning.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL publicerade på våren den första opinionsbarometern över offentliga tjänster , där man på ett omfattande sätt utredde finländarnas åsikter om offentliga tjänster. På det här sättet fick vi äntligen fram den tysta majoritetens åsikt. Finländarna anser att de offentliga tjänsterna är det bästa som finns.

Enligt undersökningen anser en majoritet att det är viktigt att de offentliga tjänsterna produceras av kommunen eller området. Totalt 71 procent var av den åsikten. Det står klart att efter coronan ska de offentliga tjänsterna kvarstå som egen verksamhet med tanke på försörjningen och beredskapen.

Det är också mycket viktigt att hålla fast vid att de offentligt finansierade tjänsterna som producerats med offentlig makt ska vara så heltäckande som möjligt. I praktiken är 88 % av den åsikten. En stor majoritet av finländarna anser att de offentligt producerade tjänsterna är en garant för samhälleligt förtroende och jämlikhet.

Utländska kapitalplacerare har i samband med kommunernas konkurrensutsättningar gått ut som producenter av offentliga tjänster. Vi har ännu bomben i äldreomsorgen och den kris den förorsakade i färskt minne. Man måste minnas att den privata serviceproducentens logik är att med tjänsteproduktionens hjälp få kapitalet att växa, inte att producera god service. Försämrade anställningsvillkor är en del av kapitalplacerarnas vinstmaximering.

I kommunalvalet avgörs vem som utövar makt i kommunen de följande fyra åren.
Ifall endast en del av arbetstagarna röstar, kommer en allt större andel som inte är intresserad av offentliga tjänster att utöva makt. De är kanske mer intresserade av utläggning av tjänster och inbesparing på dem. Högutbildade personer som har det väl förspänt och personer i ledande ställning är de som röstar flitigast i kommunalvalet.

Det finns gott om kandidater med bakgrund i fackrörelsen. De känner till vardagen på arbetsplatserna.

I en utredning nyligen gjord av tidningen Maaseudun tulevaisuus upplevdes fackrörelsen i stor utsträckning som en garant för det finländska välfärdssamhället. Det ansåg 68 procent av dem som besvarade Kantar TNS Agris enkät i april.

Sett till partiunderstöd är det SDP och Vänsterförbundet som ger fackrörelsen det största stödet. De Gröna kommer in på en god tredjeplats tillsammans med Centerpartiet. Samlingspartiet och Sannfinländarna ger ett litet stöd både till fackrörelsen och de offentliga tjänsterna.

Det är utomordentligt viktigt att arbetstagarna inom de offentliga tjänsterna får sin röst hörd i kommunalvalet. Nu är det allas uppgift att rösta in beslutsfattare i fullmäktigesalarna som förstår arbetstagarnas ställning. Tack till alla medlemmar som kandiderar i valet!

Förhandsröstningen i kommunalvalet 2021 pågår i hemlandet 26.5.-8.6. Valdagen är söndagen den 13 juni. Bekanta dig med JHL: kommunalvalsteman här!  #kommunrenovering2021

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*