Gå till innehållet

Alla för alla, tillsammans

– Päivi Niemi-Laine

I kollektivavtalsförhandlingarna eftersträvar JHL löneförhöjningar som tryggar köpkraften. Men enbart det räcker inte, eftersom folk även orkar sämre på jobbet.

Kollektivavtalsförhandlingar pågår igen vid statens, kyrkans och EK-branschernas förhandlingsbord. Kommunsektorns kollektivavtal och SH-avtalet är avklarade för tre år i och med förhandlingsresultatet som nåddes den 8 juni. Även Avainta-avtalet gäller nu i åtminstone ett par år. Kommunsektorns löneförhöjningar var betydande och på en nivå som inte tidigare har skådats.

Löntagarnas förväntningar på de pågående förhandlingarna är höga. Det är ett faktum att inflationen märkbart påverkar löntagarnas köpkraft, det vill säga minskar summan de kan använda för matinköp och annan konsumtion. Det gagnar hela samhället att löneförhöjningarna löntagarna får under denna avtalsrörelse är tillräckligt höga för att även stöda företag och tjänster via konsumtion.

JHL har såsom tidigare år beslutat att stöda alla öppna förhandlingsbord. Vi är redo att ta till påtryckningsåtgärder för att stöda alla förbund och förhandlingsbord som våra egna förhandlingsbord. Utöver EK-branschens förhandlingar gäller detta även staten och kyrkan. Och, såsom alltid i fackrörelsen, stöder alla naturligtvis alla tillsammans, så att löneförhöjningarna är på en nivå som stöder löntagarnas utkomst.

Efter kommunsektorns förhandlingsresultat har branschspecifika lösningar betonats i löneförhandlingarna. Inget tak har existerat efter kommunsektorns förhandlingar. Under den pågående avtalsrörelsen behövs tryggande avtal om arbetshälsoåtgärder. Enbart löneförhöjningar räcker inte, eftersom folk även orkar sämre på jobbet.

JHL deltar i kampen för rättvis utkomst och välbefinnande med alla medel. Det är dags att med gemensamma krafter se till att löntagarna känner av fackrörelsens stöd i sin vardag. Låt oss alla tillsammans fatta förhandlingsbeslut som förbättrar allas välbefinnande. Alla för varandra, tillsammans.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*