Gå till innehållet

Farten ökar i den privata socialservicebranschens förhandlingar

Inga diskussioner om procentuella lönehöjningar har ännu förts i den privata socialservicesektorns avtalsförhandlingar. Målet är att jämna ut ogrundade löneskillnader.

Farten ökar i den privata socialservicesektorns avtalsförhandlingar då mars månad närmar sig. På måndagen förhandlade man bland annat om förhandlingsresultat som redan uppnåtts och om tillgången till arbetskraft inom den privata social- och hälsovårdssektorn.

Enligt JHL:s förhandlare har man ännu inte diskuterat exakta siffror beträffande höjningsprocenterna.

– JHL eftersträvar i vilket fall som helst en lönelösning som jämnar ut ogrundade löneskillnader mellan den privata och offentliga sektorn säger avtalsexpert Hanna Katajamäki.

– Det torde ändå vara klart att om höjningarna följer samma nivå som inom den offentliga sektorn, så kan lönegapet inte täppas till, säger avtalsexpert Tanja Tuunainen-Vainio.

Förhandlingar har fastslagits för varje vecka, ibland flera förhandlingar i veckan, och målet är fortsättningsvis att senast den 31 mars nå en lösning om enbart lönehöjningar. Därefter sägs avtalet upp om ingen uppgörelse nåtts. Avtalet gäller fram till 30 april, varefter man vid behov kan sätta fart på förhandlingarna med eventuella stridsåtgärder.

Parter i branschens kollektivavtal är för löntagarnas del Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och förhandlingsorganisationen för social- och hälsovårdssektorn Sote. Arbetsgivaren representeras av Hyvinvointiala HALI ry.

Mer information:

avtalsexpert Hanna Katajamäki 050 51 37701

avtalsexperter Tanja Tuunainen-Vainio 050 463 2243