Gå till innehållet

Nytt strejkvarsel för järnvägsbranschen

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL varslar på nytt om strejk. Avsikten är att sätta fart på järnvägsbranschens kollektivavtalsförhandlingar.

Järnvägsbranschens kollektivavtalsförhandlingar har ännu inte gett resultat. Strejkvarsel har redan getts för tiden 6–10.3 och om ingen uppgörelse nås kommer en ny strejk att utbryta.

– Även om små framsteg gjorts har man inte nått någon slutgiltig lösning. Förhandlingarna ser nu historiskt svåra ut och arbetsgivarpartens fastlåsta koordinering underlättar inte alls situationen. Därför anser vi att ett andra strejkvarsel behövs, säger fackförbundet JHL:s förhandlingschef Teppo Järnstedt.

Man har aldrig under tidigare avtalsrörelser varit tvungen att varsla om strejk inom järnvägsbranschens kollektivavtalsförhandlingar.

Vi hoppas förstås att en lösning kan uppnås så att inga strejker behövs, men det är viktigt att komma ihåg att den här konflikten har två parter och arbetsgivaren behöver också komma emot.

Den nya strejken gäller alla funktioner och företag i Finland där man tillämpar järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken börjar måndagen den 13 mars 2023 klockan 00.01 och slutar fredagen den 17 mars klockan 23.59.

Strejken gäller alla arbetsskift som inleds inom denna tid. Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för människors liv, hälsa eller egendom.

Mer information:
förhandlingschef Teppo Järnstedt 050 537 2412