Gå till innehållet

Förhandlingarna om kollektivavtalet för personliga assistenter körde igång – på vårens agenda är branschens lönesättning, arbetsförhållanden och uppskattning

JHL och arbetsgivarförbundet för personliga assistenter Heta rf har inlett förhandlingarna om branschens nya kollektivavtal. Det nuvarande avtalet är i kraft till utgången av april.

Det första förhandlingsmötet hölls den 27 januari, då man kom överens om förhandlingarnas schema. Förhandlingarna om själva avtalet inleds i februari.

Avtalsparterna i kollektivavtalet för personliga assistenter är JHL och arbetsgivarförbundet för personliga assistenter Heta rf.  Kollektivavtalet gäller de personliga assistenternas arbetsgivarmodell, där en person med funktionsnedsättning eller hens representant själv fungerar som assistentens arbetsgivare.

JHL representeras i förhandlingarna av avtalsexperterna Laura Tuominen och Hanna Katajamäki.

– Under våren förhandlar vi inte bara om löneförhöjningar, utan söker också lösningar på andra viktiga frågor som anknyter till branschens anställningsvillkor, berättar förhandlarna.

Ett betydande mål för JHL är att öka uppskattningen för de personliga assistenternas arbete.

– Arbetets kravnivå måste beaktas bättre. Vikten av och uppskattningen för assistenternas arbete måste lyftas upp till den nivå de förtjänar, betonar Laura Tuominen inför förhandlingarna.

– Om vi uppnår våra mål kommer det att minska arbetskraftsbristen på området och engagera arbetstagarna på lång sikt, fortsätter Hanna Katajamäki.

Branschens arbete måste lyftas upp till den nivå av uppskattning som det förtjänar!

Enligt förhandlarna tar de som arbetar med funktionsnedsättningar ofta särskilt upp bristen på personliga assistenter, trots att de som använder tjänsterna har en subjektiv rätt till assistans. Bristen på assistenter orsakar användarna problem till exempel med vardagssysslor, sociala relationer och till och med personlig hygien.

– Personliga assistenter anser sitt arbete vara meningsfullt. Det är ytterst viktigt att främja deras anställningsvillkor och arbetsförhållanden, så att de kan fortsätta arbeta inom branschen, betonar Tuominen.

Mer information:
Laura Tuominen, avtalsexpert JHL, 050 4092 460
Hanna Katajamäki, avtalsexpert JHL 050 513 7701