Gå till innehållet

JHL:s medlemmar deltar inte i Tehys och Supers strejker, de kommunala anställningsvillkoren godkändes i juni

Fackförbundet JHL deltar inte i de påtryckningar som Tehy och Super ordnar på olika håll i Finland. JHL kom överens om de kommunala anställningsvillkoren redan i juni och avtalen gäller också social- och hälsovårdsbranschen.

Vårdfacken Tehy och Super har varslat om strejker och andra påtryckningar på olika håll i Finland. Fackförbundet JHL deltar inte i påtryckningarna eftersom JHL slutit de kommunala kollektivavtalen redan i juni. De gäller också social- och hälsovårdsbranschen. JHL, FOSU, Jyty och KT är parter i uppgörelsen.

Vårdarbristen i Finland går inte att förneka men det finns lösningar på problemet. Den kommunala sektorn har redan fått löneförhöjningar som överskrider den så kallade allmänna linjen. Branschens utbildningsplatser måste höjas och särskilt avsevärt fler vårdbiträden utbildas.