Gå till innehållet

Sommarjobbarinfo ger dig råd

Om det är någonting, vad som helst, som du funderar på beträffande ditt sommarjobb, tveka inte att ta kontakt med FFC:s, Akavas och STTK:s gemensamma Sommarjobbarinfo. Här får du rådgivning under hela sommaren.

Sommarjobbarsäsongen har kört igång igen, och för många unga är just ett sommarjobb deras första kontakt med arbetslivet. En bra, okomplicerad början på karriären och goda erfarenheter av att arbeta är alltid vad vi hoppas på. Men ibland uppstår det situationer där även de mer erfarna behöver råd beträffande arbetslivsfrågor.

Sommarjobbarinfo är en öppen tjänst där du får hjälp med att reda ut frågor som kan dyka upp när du sommarjobbar. Sommarjobbare, i synnerhet unga, ska inte behöva vara ensamma.

Därför rekommenderar rådgivare Hanna-Marilla Zidan att ta kontakt med Sommarjobbarinfo genast om det är någonting med jobbet som du funderar på. Det kan du göra redan innan sommarjobbet börjar. Att känna till arbetstagarens rättigheter och skyldigheter redan innan sommarjobbet börjar kan förebygga eventuella problemsituationer.

Inga frågor är dumma frågor

Närmare tjugo års erfarenhet av fackförbundens gemensamma sommarjobbarinfo har visat att tjänsten behövs.

Trots att arbetslivet har förändrats på många sätt under åren gäller frågorna som ställs till Sommarjobbarinfo fortfarande ganska långt samma teman. De flesta frågar om råd gällande löner och arbetstider. Också frågor som gäller prövotider och arbetsintyg är vanliga.

Zidan vill påminna om att det lönar sig att be om ett skriftligt arbetsavtal när du kommer överens om sommarjobb, och även läsa avtalet noga.

– Om något av villkoren är oklart är det ingen brådska med att skriva under avtalet, utan det är bäst att gå igenom det ordentligt. Att noggrant bekanta sig med sina rättigheter och skyldigheter tjänar båda parterna i ett anställningsförhållande.

Hur, var och när?

Sommarjobbarinfo är öppet hela sommaren, fram till den 31 augusti.

Sommarjobbarrådgivaren betjänar vardagar kl. 9–15 per telefon på numret 0800 179 279 eller i appen WhatsApp på numret 040 747 1571.

Du kan också be om råd genom att fylla i den elektroniska kontaktblanketten.

Rådgivning ges på svenska, finska och engelska. Alla frågor behandlas konfidentiellt. Du kan vara anonym när du kontaktar tjänsten.

På sidan Sommarjobbarinfo hittar du färdiga svar på de vanligaste frågorna och en minneslista för sommarjobbare. Läs också de nyttiga tipsen och länkarna för att få mer information om arbetslivet. Kolla åtminstone vad du ska beakta när du börjar ett nytt sommarjobb!

Sommarjobbarinfo på sociala medier: