Gå till innehållet

Viktiga frågor i kollektivavtalsförhandlingarna för personliga assistenter – välfärdsområdenas och den nya lagen om funktionshinderservice måste beaktas

Förhandlingarna om kollektivavtalet för personliga assistenter fortsatte på torsdag med diskussion om frågor som väsentligt påverkar det nya avtalet.

– Vi fortsatte syna lönestatistiken och gick vidare i genomgången av förhandlingsparternas målsättningar, säger JHL:s förhandlare, avtalsexpert Pinja Lumitsalo.

JHL:s andra förhandlare, avtalsexpert Laura Tuominen, betonar att förhandlingarna måste beakta de ändringar som de nya välfärdsområdena och den nya lagen om funktionshinderservice för med sig.

– Både övergången till välfärdsområdena och den nya lagen om funktionshinderservice kommer i framtiden att ha en betydande inverkan på personlig assistans och hur smidigt servicen fungerar.  Det är viktigt att hålla detta i minnet både ur assistenternas och de assisterade personernas perspektiv.

Kollektivavtalet för personliga assistenter undertecknas av JHL och arbetsgivarförbundet för personliga assistenter Heta rf.

Förhandlingarna fortsätter nästa veckas torsdag (17.3), och det nuvarande avtalet är i kraft till den 30 april.

Cirka 2 500 JHL-medlemmar omfattas av kollektivavtalet för personliga assistenter.

Mer information:
Laura Tuominen, avtalsexpert JHL, 050 4092 460
Pinja Lumitsalo, avtalsexpert JHL, 046 9214 566

P.S. Vid vilket bord förs den hetsigaste debatten? Vad är redan klappat och klart? Läs om förhandlingsläget för alla JHL:s branscher på sidan jhl.fi/forhandlingslaget. Följ också JHL på Facebook och Twitter. #1001yrken