Gå till innehållet

Avtalsmålen på bordet i Avainta-förhandlingarna – JHL eftersträvar lönehöjningar som betonar generellt påslag

Förhandlingarna om det nya Avainta-kollektivavtalet fortsatte på onsdag den 2 februari 2022 med delgivning av förhandlingsmål. Avainta-avtalet tillämpas bland annat i kommuners och samkommuners aktiebolag och stiftelser. Det nuvarande avtalet löper ut vid utgången av februari 2022.

Förhandlingarna om det nya Avainta-kollektivavtalet fortsatte på onsdag med delgivning av förhandlingsmål. På arbetstagarnas lista var det viktigaste lönehöjningar som betonar generella påslag. Höjningarna ska förbättra hela branschens köpkraft och gynna lågavlönade arbetstagare.

– Dessutom eftersträvar vi i förhandlingarna ett mångårigt löneprogram för att höja avtalsområdets attraktivitet och förmåga att hålla kvar arbetstagarna på arbetsplatserna, säger JHL:s avtalsexpert Riitta Rautiainen.

Enligt Rautiainen utbytte parterna förhandlingsmål i saklig och civiliserad ton. Arbetstagarsidan har betydligt fler målsättningar än arbetsgivaren.
Nästa gång förhandlar parterna om Avainta-avtalet på fredag 4.2.2022.

Mer information: avtalsexpert Riitta Rautiainen, 0400 602 736

P.S. Vid vilket bord förs den hetsigaste debatten? Vad är redan klappat och klart? Läs om förhandlingsläget för alla JHL:s branscher på sidan  förhandlingsläget.