Gå till innehållet

JHL redo att stöda Pappersförbundets strejk på alla vis: Dags för UPM att sätta sig vid förhandlingsbordet

Fackförbundet JHL finner stenknuten i förhandlingarna med företagsjätten UPM oroväckande. Bolaget vägrar envist att förhandla om rättvisa arbetsvillkor, och arbetstagarnas representant Pappersförbundet tvingas förlänga sin strejk. JHL är redo att stöda Pappersförbundet för att uppnå ett rättvist förhandlingsresultat.

Kollektivavtalsförhandlingarna är i full gång i Finland, och inom flera branscher har vi redan sett förhandlingsresultat. Skogsjätten UPM är dock ett varnande exempel på det motsatta. Bolagets ledning vägrar att förhandla om ordentliga arbetsvillkor med Pappersförbundet, vilket har resulterat i en långvarig strejk som även minskar bolagets inkomster.

– JHL följer situationen med oro. För oss är det viktigt att man i Finland avtalar om arbetsvillkoren tillsammans, inte via dikteringspolitik från arbetsgivaren. Vi är redo att stöda Pappersförbundets strejk på alla vis om UPM inte går med på att förhandla om ett nytt kollektivavtal, understryker JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Niemi-Laine anser att arbetsgivaren bara braverar totalt i onödan. Hon vill påminna om att ett bolags resultat skapas av arbetstagarnas arbete. För det arbetet ska man få ordentlig lön, och arbetsvillkoren ska vara en gemensam överenskommelse.

Pappersförbundet har försökt lösa den långvariga konflikten med förhandlingar, men eftersom bolaget inte ens går med på att sätta sig vid förhandlingsbordet har fackförbundet blivit tvunget att utlysa en strejk. Strejken fortsätter fram till den 19 februari om inte förhandlingsresultat uppnås före det.

 Pappersförbundet har haft kontakt med representanter för UPM:s ledning och föreslagit en diskussion om det svåra arbetsmarknadsläget och hur man ska kunna komma ur situationen och påbörja förhandlingarna.  UPM har avböjt möjligheten till ett möte. AKT stöder strejken, och deras stuvare behandlar inte för närvarande UPM:s produkter i hamnarna.

Mer information:

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine 040 702 4772