Gå till innehållet

Helsingfors Pride är på gång igen

I år firar Helsingfors Pride milstolpar i arbetet för jämlikhet i Finland och utomlands. JHL är med i Pride som FFC:s medlemsförbund.

Helsingfors Pride är på gång igen! JHL:s centralorganisation FFC är partner för evenemanget.

Allt för många möter diskriminering och mobbning

Det är en lång väg kvar till likabehandling på arbetsplatser. Ungefär en tredjedel av förbunden har under det senaste året kontaktats i ärenden som gäller mobbning, diskriminering eller annan osaklig behandling av sexuella minoriteter eller könsminoriteter. Antalet kontakter har hållits på samma nivå under de senaste åren. Det här visar en enkät som FFC, STTK och Akava har gjort bland sina medlemsförbund.

–Arbetsgivarna borde skärpa sig och ta sin skyldighet att främja likabehandling av arbetstagarna på allvar, påminner Anu-Tuija Lehto, jurist på FFC, i den här nyhetsartikeln på FFC:s webbplats.

Homosexualitet avkriminaliserades för 50 år sedan

I år firar Helsingfors Pride-veckan framsteg för jämlikhet. År 2021 har det gått 50 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Finland. För 40 år sedan slutade homosexualitet klassas som en psykisk sjukdom och för 30 år sedan grundades samfundet Helsingfors Pride.

Till följd av coronasituationen ordnas Pride-paraden virtuellt också i år. Också fysiska evenemang ordnas, se hela programmet på Prides webbplats.

Fackförbundet JHL står alltid upp för jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Trevlig Helsingfors Pride-vecka till er alla!