Gå till innehållet

Kostnaderna för munskydd för resor mellan hemmet och arbetsplatsen är avdragsgilla i beskattningen

Skatteförvaltningen har beslutat att arbetstagare kan dra av kostnaderna för anskaffning av munskydd för resor mellan hemmet och arbetsplatsen i beskattningen. Avdraget uppgår till två euro per arbetsdag.

Kostnaderna för munskydd för resor mellan hemmet och arbetsplatsen är avdragsgilla i beskattningen Skatteförvaltningen har beslutat att den munskyddsrekommendation som Institutet för hälsa och välfärd THL utfärdade den 13 augusti utgör ett tillräckligt villkor för avdrag i beskattningen. Avdraget uppgår till två euro per arbetsdag.  Kostnaderna kan dras av ifall arbetsgivaren inte erbjuder arbetstagaren munskydd för dessa resor och anskaffningen av munskydd förorsakar kostnader för arbetstagaren.

Kostnaderna för munskydd kan dras av endast för resor mellan hemmet och arbetsplatsen som gjorts efter 13.8.2020. Det var dagen då Institutet för hälsa och välfärd THL utfärdade sin rekommendation. Kostnaderna för munskydden dras av i punkten resekostnader.

− Kostnaderna för munskydd på två euro per arbetsdag kan dras av. Avdraget gäller för de dagar då arbetstagaren har rört sig med kollektivtrafik mellan hemmet och arbetsplatsen och själv bekostat munskydden för resorna ifråga. Det behövs ingen separat utredning för avdrag på två euro, säger Skatteförvaltningen.

Läs Skatteförvaltningens beslut här: Arbetstagare kan i beskattningen dra av kostnader för ansiktsmasker