Gå till innehållet

Alla kommunala arbetstagare ska få tillägg för undantagsförhållanden – det är nyckeln till en kommunal kollektivavtalsuppgörelse

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty kräver att alla kommunala arbetstagare ska få tillägg för undantagsförhållanden. Det är det snabbaste sättet att uppnå en kollektivavtalsuppgörelse.

De kommunala kollektivavtalsförhandlingarna fortsätter måndagen den 18 maj. Det är möjligt att nå en uppgörelse snabbt. Nyckeln är att alla kommunala arbetstagare ska få tillägg för undantagsförhållanden.

– Varenda kommunal arbetstagare förtjänar löneförhöjning. Dessutom är ett sätt att tacka dem för deras extra arbete och deras ork att betala tillägg för undantagsförhållanden till alla. På det sättet är det också möjligt att nå ett anständigt slutresultat vid det kommunala förhandlingsbordet, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

– Alltmedan en stor del av finländarna jobbat på distans, har de kommunala arbetstagarna hållit de finländska hjulen i rullning. De har stridit i främsta linjen för att vårt samhälle ska fungera och tjänsterna upprätthållas. De har jobbat för var och en av oss, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki.

Eventuellt kommer Finland att nås av en andra våg av coronaviruset under hösten. Därför är det viktigt att avtala om anställningsvillkor, löneförhöjningar och upphävande av den förlängda arbetstiden nu.

Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL bildar tillsammans Offentliga sektorns union JAU. JAU är en av tre huvudavtalsorganisationer inom kommunsektorn som förhandlar fram arbets- och tjänstekollektivavtal för branschen tillsammans med KT Kommunarbetsgivarna.

JAU representerar cirka en tredjedel av de anställda inom kommunsektorn. Social- och hälsovårdsproffs inom förbunden som hör till JAU är bland annat närvårdare, instrumentvårdare, sjukskötare, anstaltsvårdare och avdelningssekreterare.

Mer information:
Ordförande Päivi Niemi-Laine, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, tfn 040 702 4772

ordförande Maija Pihlajamäki, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty, tfn 0400 537 756