Gå till innehållet

Också elbranschen vinkar adjö till konkurrenskraftsavtalet: Så här ser kollektivavtalet för energibranschens arbetstagare ut

Kollektivavtalet för energi-, ICT- och nätverksbranschen ett resultat av tuffa förhandlingar. Avtalet ger arbetstagarna löneförhöjningar enligt den allmänna linjen.

Både arbetstagarnas och arbetsgivarnas representanter har godkänt kollektivavtalet för arbetstagare inom energi-, ICT- och nätverksbranschen.

Tack vare avtalet stiger arbetstagarnas löner enligt den så kallade allmänna linjen, det vill säga löneförhöjningarnas nivå följer den nivå som befästs under avtalsrörelsen. Den oavlönade arbetstidsförlängning som konkurrenskraftsavtalet medförde upphävs.

Avtalet uppnåddes som ett resultat av tuffa förhandlingar och avtalslöst läge rådde flera månader i branschen, det vill säga anställningsvillkoren i det tidigare avtalet tillämpades fortsättningsvis på arbetet. Parterna uppnådde slutligen en uppgörelse den 6 maj.

Arbetstagarna representerades i förhandlingarna av JHL och Elektrikerförbundet. Arbetsgivaren representerades av Energiindustrin och Servicearbetsgivarna Palta.

Nedan några av de viktigaste punkterna ur det nya kollektivavtalet.

I denna pdf-fil kan du läsa mer om förhandlingsresultatet (på finska):

Energia-alan neuvottelutulos 2020-2022 (pdf, 197 KB)

1 Avtalsperiod

Kollektivavtalets avtalsperiod är 6.5.2020–31.3.2022.

2 Löneförhöjningar

Lönerna höjs under avtalsperioden med totalt 3,2 procent, enligt den allmänna linjen.

1.9.2020:

Lönerna stiger med en allmän förhöjning på 1,2 procent.

1.8.2021:

Lönerna stiger med 2,0 procent.  Därav är 1,4 procent en allmän förhöjning och 0,6 procent en företagsspecifik rat vars fördelning arbetsgivaren beslutar om.

3 Konkurrenskraftsavtalet begravs

Arbetstidsförlängningen på 24 timmar som man avtalat om i konkurrenskraftsavtalet upphävs.

Mer information:

Kari Lehtinen, avtalsexpert, 050 566 1567.

Du kan följa med hur JHL:s förhandlingar framskrider via webbsidan jhl.fi/slutpagratisarbetet