Gå till innehållet

JHL: Kommunarbetstagarna ska inte stå för avtalsförhandlingarnas nota

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL är besviket på att ingen avtalslösning nåddes för den kommunala sektorn den 30 april. Trots att riksförlikningsmannens lösningsförslag till sitt innehåll var svårt, skulle det ha garanterat en rättvis löneutveckling för kommunfältet.

JHL kräver nu att Kommunarbetsgivarna KT omgående inbjuder förhandlarna till bordet.  Förbundet kräver ansvar av KT eftersom löntagarorganisationerna för sin del har agerat ansvarsfullt under coronavirusepidemin.

– Vi kommer fortsättningsvis att kräva löneförhöjningar på samma nivå som de övriga branscherna har erhållit. Också den förlängda arbetstiden ska slopas. Kommunarbetstagarna ska inte stå för avtalsförhandlingarnas nota, konstaterar JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Det allmänna kommunala kollektivavtalet löpte ut vid utgången av mars i år. Kommunfältet är nu i ett avtalslöst läge och tillämpar de arbets- och tjänstevillkor som ingår i avtalet som löpt ut. Det innebär att kommunarbetstagarna fortsättningar jobbar gratistimmar enligt den förlängda arbetstid som konkurrenskraftsavtalet medförde.

Mer information:

Ordförande Päivi Niemi-Laine, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, tfn 040 702 4772